Bandu love u četiri zemlje

0

Udar na trgovce robljem: Racija nemačke policije
 

Samo u Nemačkoj je u raciji učestvovalo više od 800 pripadnika savezne i pokrajinske policije u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Hesenu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Sarlandu i Saksoniji. Tom prilikom je uhapšeno pet osoba, saopštila je policija u Štutgartu.

 

Hteo da se preda i nagodi

Armin Ćulum je tvrdio još pre pet godina da je u pregovorima sa Javnim tužilštvom Nemačke o uslovima svoje predaje jer namerava da se vrati u Nemačku i "odleži" nekoliko godina u zatvoru za dela koja bi priznao. Da li je njega i njegove pajtaše ova akcija pretekla u toj nameri, biće jasnije narednih dana.

Državno tužilaštvo u ovom gradu je pokrenulo istragu zbog trgovine ljudima u cilju seksualnog iskorišćavanja, podvođenja i poslovnih prevara.

U akciji koja je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, a koja se u isto vreme izvedena i u Nemačkoj i Austriji, pripadnici Sipe pretresli su nekoliko objekata u Sanskom Mostu.

 

Pretresena su naselja Jezernice i Kruhari, prenela je štampa u Federaciji BiH. Istraga je, prema tim podacima, usmerena i protiv grupe turskih državaljana koji su osumnjičeni da su počinili krivično delo trgovine ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

U dosta šturim izveštajima o ovoj akciji, koji su objavljeni do zaključenja ovog broja "Vesti", nije bilo mnogo detalja, ali budući da se pominju Sanski Most i Šutgart, gotovo je izvesno da je akcija Nemačke i policije u BIH usmerena, u prvom redu, protiv članova međunarodne bande "Junajtid uribuns" (United Tribuns), koju uglavnom čine državljani Bosne i Hrvatske, a svoje "pipke", osim u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, pustili su i Austriji i Švajcarskoj, gde se njihovi članovi, pod krinkom poslova obezbeđenja noćnih klubova i diskoteka, bave mnogo unosnijim biznisom: trgovinom oružja, droge i ljudima, te podvođenjem prostitutki.

 

Kao, uostalom, i njihovi direktni konkurenti u biznisu Hels endžels (Anđeli pakla) i Bandidos, koji su, gotovo je izvesno, takođe našli na meti ove kooriodinisane policijske akcije.

 

Vrbovali i maloletnike

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH , među žrtvama prostitucije je veći broj osoba s područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima, ima i maloletnih osoba.

– Ovo je rezultat duge i temeljne istrage pravosudnih i policijskih agencija Nemačke, čiji su tužioci i istražioci mesecima radili zajedno sa kolegama iz EU na otkrivanju ovog lanca organizovanog kriminala – kažu u Tužilaštvu BiH.

"Vesti" su još krajem jula ove godine pisale da je vođa međunarodne bande Junajtid tribuns Armin Ćulum Boki, koji se inače nalazi na poternici nemačke policije u pokrajini Baden-Virtemberg još 2009. godine.

 

Zbog toga se skrasio u Sanskom Mostu, gde ga je pronašao reporter nemačkog "Bilda", kome je tada dao intervju.

 

Na ugovoreni sastanak u jednom hotelu u Sanskom Mostu, stigao je okružen sa dvadesetak svojih momaka "širokih bicepsa i još širih ramena".

 

On je tada izjavio da je još pre pet godina trebalo da bude uhapšen u nemačkom gradu Filingen-Šveningenu (Baden-Virtemberg) gde su ga teretili za trgovinu ljudima, prisiljavanje na prostituciju i utaju poreza, ali da tada nije "pao" zahvaljujući dojavi i upozorenju koju je dobio od jednog nemačkog policajca.

 

Upleteni i Turci

Nezvanično saznajemo da su se među onima koji su na udaru policije našli i turski državljani koji borave u BiH već nekoliko godina. Prema dosadašnjim saznanjima, oni su se bavili uvozom različite vrste robe iz Turske, ne samo u BiH, već i u druge zemlje regiona.

 

Glavna reč nemačke policije

– Pre nekoliko meseci iz Nemačke smo obavešteni da je taj uvoz samo krinka za mnogo ozbiljniju priču, odnosno krivično delo trgovine ljudima radi prostitucije. Nemci su vodili glavnu priču u istrazi uz svesrdnu pomoć naših bezbednosnih agencija. I ovo ne bi trebalo da bude kraj, već se u narednim danima očekuje dodatno raspetljavanje celog slučaja – rekao nam je izvor blizak istrazi.

TRGOVINA LjUDIMA MODERNA POŠAST ČOVEČANSTVA

Uz prostituciju i ropstvo

Uoči Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva, 2. decembra, akcija Nemačke i policije BiH ponovo su ukazale na ovu modernu pošast čovečanstva. Kako "Vesti" saznaju u MUP Srbije i od nevladinih organizacija koje se bave ovim problemom, trgovina ljudima, seksualna i radna eksploatacija, uprkos sve većoj saradnji policija sveta, i dalje predstavlja jedan od glavnih prihoda kriminalnih organizacija, koji se na globalnom nivou meri s nekoliko milijardi dolara godišnje zarade.

Za prvih 10 meseci ove godine u Srbije je identifikovano ukupno 111 žrtava trgovine ljudima. Većina je iskorišćena za prinudni rad, dok je osam žena naterano na prostituciju, četiri su prinudno udate, a jedna je iskorišćena za snimanje pornografskog materijala.

– Ovaj problem je globalan problem, koji i dalje pravi žrtve od pretežno siromašnih i neobrazovanih osoba. Iz siromašnih krajeva Balkana, pretežno BiH, Kosmeta, Albanije i Makedonije žene se ilegalno prebacuju na Zapad, gde su primorane na prostituciju. Poslednjih godina još je aktuelnija radna eksploatacija, pretežno u Rusiji i centralnoazijskim državama, gde odlaze muškarci iz Srbije u potrazi za poslom, ali im se odmah oduzimaju pasoši, pa su primorani da mesecima rade besplatno u najgorim uslovima – nezvanično saznaju "Vesti" u MUP Srbije. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here