SB Junaković
Uživanje: Banja Junaković

Smeštena na obodu istoimene Park šume, nadomak Apatina i Dunava, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Junaković Apatin predstavlja istinski raj za miran odmor i rekreaciju, uživanje u prirodi i blagodetima lekovite vode, koje dolaze sa dubine od 700 metara i dostižu temperaturu od 50 stepeni. Po kvalitetu, ta voda spada u red natrijum hloridno-hidrokarbonatne i slabo sumporne vode.

– Naša lekovita voda sadrži malo ugljen-dioksida u gasovitom stanju, tako da se ne može svrstati u ugljeno kisele vode. Izmerena granična vrednost sulfida ima balneološki značaj, te ovu vodu svrstava u kategoriju sulfidnih i mogu joj se pripisati i indikacije sulfidnih voda.
Temperatura vode u bazenima i kadama za hidroterapiju je 35 stepeni – objašnjavaju u SB Junaković, koja raspolaže sa 270 ležajeva.

Lečenje steriliteta

Produžena rehabilitacija obezbeđuje se za reumatska, neurološka i endokrinološka oboljenja, kao i ortopedske povrede i oboljenja za koja se pokazalo da kombinacija hidroterapije i grupnih ili individualnih vežbi u terapijskom bazenu ili hidromasažnim kadama daje odlične rezultate. Blagotvorno dejstvo njihova terapija je pokazala i u oblasti ginekologije, posebno u lečenju steriliteta.

“Morska plaža” pored Dunava

Od 2019. imaju i edukativni program prevencije nastanka i razvoja komplikacija kod osoba obolelih od šećerne bolesti.

– Medicinska terapija se zasniva na individualnom pristupu svakom pacijentu, u odnosu na dijagnozu, kliničku sliku, želje i potrebe pacijenata pod nadzorom lekara specijalista. U lečenju i rehabilitaciji koriste se prirodni lekoviti faktori, kao što su termomineralnevode i peloid. Pacijentima su na raspolaganju hidroterapija, kinezi i radna terapija, elektroterapija, termoterapija i terapijamineralnim blatom – ističu u SB Junaković.

Osim medicinskih usluga, u ponudi ima i razne “wellness i spa” programe (finska sauna, bodytherm kabina, hidromasažna kada, tuševi doživljaja, tepidarijum) kao i brojne tretmane lica. Posle dvosatnog boravka u spa i wellness centru, kada su telo i mišići opušteni, masaža predstavlja savršen završetak. Samo treba izabrati između desetak koliko ih je u ponudi: kraljevska, pinda masaža, sweda herbal, relaks masaža, masaža medom i čokoladom, limfna drenaža, reflekso-masaža stopala, holistička, ajurveda, podvodna masaža, body vacuum, slani tretman za preoblikovanje, maderoterapija, hekura bomba tretman.

U sklopu objekta je i veliki restoran sa 450 sedišta kao i restoran Galerija, kapaciteta 50 osoba i savremenog dizajna koji ispunjava najistančanije zahteve. Za ljubitelje kupanja i sporta na raspolaganju je zatvoreni bazen sa termomineralnom vodom kao i kompleks otvorenih bazena (dva sa termomineralnom vodom, jedan olimpijski i jedan rekreativni sa vodenim toboganom i skakaonicom). Na raspolaganju su i osmostazna kuglana, četiri teniska terena sa šljakom, teren za odbojku na pesku i stolovi za stoni tenis.

Za one koji žele da vreme provedu u prirodi, nezaobilazna je uređena staza zdravlja od 800 metara kroz Park šumu Junaković. Radnim danima je organizovana rekreativna šetnja u pratnji rekreatora. Banja Junaković je biciklističkim stazama povezana sa obližnjim Apatinom i Prigrevicom.

Čarde na Dunavu

Kako bi izašli u susret svim svojim gostima, u banji Junaković su osmislili specijalne pakete: senior paket za starije od 55 godina, wellness vikend senior za 55+, body vikend i wellness vikend.

Hidromasaša svima prija

Posle rehabilitacije i opuštanja, obavezno prošetajte do Apatina, jedinstvenog po mnogo čemu, a najpoznatijeg po pivu i ribljem paprikašu. Retko ko zna da ovaj grad na zapadu
Vojvodine ima svoje more, a takav utisak stvaraju Dunav, plaže sa divnim, sitnim peskom i suncobrani od trske. S druge strane, Kupusinski dunavac daje mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi na nekoj od brojnih autentičnih čardi.

Predlog je da iznajmite čamac, kanu ili bicikl te i na taj način da uživate u skrivenim i tajnovitim lepotama kraja. Od ovog otkrića, veće iznenađenje za posetioce Apatina je kad se nađu oči u oči sa statuom misteriozne, svetski poznate Crne Bogorodice, urađene od crnog drveta (ebonovine), jedine takve na ovim prostorima.

Crna Bogorodica

Na dunavskom šetalištu u Apatinu mnoge oduševljavaju velelepan pravoslavni hram i katolička crkva Uznesenja Marijinog sa statuom Crne Bogorodice. Iako joj se ne pripisuju konkretne isceliteljske moći, Crnoj Bogorodici sa sinom Isusom u naručju molile su se majke za zdravlje dece, ratari za dobar rod, ratnici pred odlazak u bitke. Osim u Apatinu, primerak postoji još u Švajcarskoj. Legenda kaže da je Crna Bogorodica dospela baš u ovaj deo Bačke preko izvesne Nemice Magdalene Gerber, koja ju je donela tokom doseljavanja. Nemci su u hodočašća dolazili brodovima i svaki put kada bi brod pristao na obalu, iznosili su Bogorodicu, koja nije mogla da se održi na zemlji već je padala, a kada su došli u Apatin, ostala je da stoji. Tamo je i dalje.

Etno-kuća Margita

U etno-kući Margita, s početka 20. veka, u gotovo konzerviranoj atmosferi možete upoznati život Apatina od pre 100 godina. Kuća je opremljena originalnim nameštajem, a šmek prostorijama daju kaljeve peći kao i originalno kupatilo s kadom u vidu bazena. Građena je apatinskom klinger ciglom, koja je korišćena pri gradnji objekata u Beču i Budimpešti.

Pinda protiv stresa

U slučaju “modernih problema” – premora, povećane izloženosti stresu i napetosti mišića, ali i kod artritisa, reume i ograničene pokretljivosti zglobova preporučuju indijsku pinda masažu toplim jastučićima, koji se pune biljem. Njihove specifične arome deluju, tvrde, opuštajuće na čoveka. Imaju i hekura, bomba tretman za razgradnju celulita i masnih naslaga. Topao i hladan efekat gelova podstiče cirkulaciju te daje momentalan učinak zatezanja kože i osećaj lakoće dok efikasno dejstvo biljke andiroba iz Amazonije eliminiše otrove i višak vode iz organizma. Preporuka je i podvodna masaža u specijalnim kadama, koja ima efekat poboljšanja krvotoka i limfotoka, detoksikacije organizma kao i anticelulit, antiejdžing i antistres efekat. Topla mineralna voda blagotvorno će delovati i na reumatske bolesti, bolove u mišićima i zglobovima, kao i na ginekološke probleme kod žena.

Pivo i paprikaš

Pivara u Apatinu, koja postoji od 1756, trenutno je najveća pivara s najvećom tržišnom zastupljenošću u Srbiji, dok su njeni brendovi poznati i širom regiona. Lokalni specijalitet, kakav ćete probati samo tamo, jeste apatinski riblji paprikaš. Već vekovima je utemeljen u lokalnu kuhinu, a meštani tvrde da nema boljeg. Kažu da je “prste da poližeš”.

I iće i piće: Prijatno i živeli!

Velelepni hram

Srbija je prva pravoslavna zemlja na celom toku Dunava koji je granica naše zemlje sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom. Ove činjenice nose simboliku da se dolaskom u Apatin u stvari prelazi iz “zapadnog” u “istočni” svet. Prvo šta turisti sa kruzera vide po ulasku u Srbiju je pravoslavni hram Sabora Svetih apostola, izgrađen 1998. u čuvenom srpsko-vizantijskom stilu.

Nekad za kuvanje, danas za lečenje

Lekoviti izvori otkriveni su davne 1913. kada su žitelji sela Prigrevice kopanjem arterskog bunara uvideli da njihovo naselje leži na području podzemnih toplih jezera. Bunar je bušen na 312 metara i iz njega je izlazila voda temperature 25 stepeni. Seljani su u početku tu vodu koristili za kuvanje i piće dok nisu primetili njena lekovita svojstva: pomagala im je kod stomačnih, disajnih i reumatskih oboljenja, ali i kod oboljenja ženskih polnih organa. Viđeniji meštani su 1914. tražili prvu stručnu analizu vode od Instituta u Budimpešti. Dobijeni rezultati su potvrdili izuzetan kvalitet i neverovatan lekoviti sastav, svrstavši ih u rang s vodama nadaleko u svetu poznatih termi Karlovih Vari u Češkoj, Harkanja u Mađarskoj i Lipika u Hrvatskoj.

Osim otvorenih, tu je i zatvoreni bazen

Kako stići

Koordinate za Apatin:
45°40’12” SGŠ; 18°58’59” IGD
Apatin – granični prelazi
Bački Breg (Mađarska) 45.1 km/Bogojevo (Hrvatska) 29.1 km
Beograd – Apatin 197 km auto-putem E75 (A1 – Beograd – Subotica),
isključenje u Vrbasu, pa preko Kule i Sombora do Apatina)
Apatin – Banja Junaković 4,5 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here