Tanjug
Draško Stanivuković

Pravi politički rat sedmicama traje u Banjaluci, najvećem gradu Republike Srpske. Skupštinska većina, predvođena SNSD-om, sa jedne i gradonačelnik Draško Stanivuković kao kadar PDP-a, sa druge strane, ne mogu pronaći konsenzus po pitanju budžeta grada na Vrbasu. Najviše trpe budžetski korisnici, ali svakako i građani. Godinama jedan od najčešćih i najuređenijih gradova u državi pun je smeća, jer nema novca za plaćanje komunalnih usluga.

Sreda je dan kad bi Banjaluka mogla ponovo zasijati poznatim sjajem. Naime, za 14. april je zakazana nova sednica Skupštine i novi pokušaj usvajanja budžeta. Gradonačelnik je po drugi put ponudio predlog, a odbornicima je u ponedeljak istekao rok da dostave amandmane, koji su kamen spoticanja. Skupštinska većina traži da Grad finansira radnike u zdravstvu, UKC RS i penzionere u Banjaluci – sve ono što ranije nije finansirano sa nivoa Grada.

O blokadi najvećeg grada Srpske govorio je i prvi čovek Banjaluke Draško Stanivuković.

– Kada se borite protiv kriminala i korupcije borite se protiv tih njihovih likova, koje su oni kroz decenije postavljali. Cilj je Banjaluka u blokadi, a onda vam puste jednu kap da teče i kažu “evo, dali smo vam”. Ali, od te jedne kapi ne može niko da se napije. I dalje je žedan, prežedan u pravom smislu te reči – ističe Stanivuković.

Iz banjalučkog SNSD-a poručuju da grad ne sme biti blokiran, posebno ne u vreme pandemije i velike krize. Gradonačelniku su, kako navode, poslali poziv na dogovor.