Prosvjeta
Ispred hrama Hrista Spasitelja

Polaznici Prosvjetine Škole srpskog jezika iz Austrije posetili su nedavno Banjaluku. Ova zabavno-edukativna ekskurzija je za cilj imala da učenicima Prosvjetine škole omogući kontakt s maticom, mogućnost učenja srpskog jezika u prirodnom okruženju, kao i približavanje učenika kulturi srpskog naroda. Putovanje je planirano još pre dve godine, ali je zbog zbog pandemije tek sada ostvareno.

Ekskurzija je ovog puta organizovana za učenike završnih razreda škole iz Beča, Linca i Sankt Peltena, koji imaju od 15 do čak 20 godina, a u Beč su se vratili oduševljeni gostoprimstvom Banjalučana. Nastavnicama Prosvjetine škole zahvalni su što su im omogućile ovo nezaboravno iskustvo.

Poseban program: U Narodnoj biblioteci RS

Nastavnice Vesna Špirić i Aleksandra Tanasković su se pobrinule za čitavu organizaciju i realizaciju ekskurzije. Obe predaju u razredima u Beču već šest godina, i mogu se pohvaliti mnogim uspešnim projektima.

– Vesna i Aleksandra imaju odnos s nama kao da smo svi članovi jedne zajednice, a ne kao da su nam nastavnice. Mi smo se svi trudili da im olakšamo brigu o nama, dok su nam one uvek izlazile u susret. Na tome sam im večno zahvalan. Zaista je ovo bilo jedno predivno druženje. Naučili smo mnogo, i nosimo puno lepih uspomena iz Banjaluke. Jedva čekam sledeću ekskurziju, samo se nadam se će biti duža – rekao je Marko Andrejić, jedan od učenika ove škole.

Kraj spomenika Petru Kočiću

Domaćin u Banjaluci, predsednik banjalučke Prosvjete Željko Vujadinović, sa članovima odbora dočekao je goste i priredio im ugodan prijem, ali pripremio i prigodne poklone – knjige o srpskim prosvetiteljima.

Prilikom posete Narodnoj biblioteci Republike Srpske direktorka biblioteke je priredila bogat edukativni program. Učenici su imali priliku da saznaju više o životu i delu Petra Kočića, samoj biblioteci i drugim srpskim piscima. Posle toga usledio je obilazak grada, hrama Hrista Spasitelja, Banskog dvora, tvrđave Kastel i drugih znamenitosti.

Ipak, avanturistički deo programa se učenicima najviše dopao, vožnja dajakom, planinarenje do Banj brda i poseta divnoj Krupi na Vrbasu, gde su mogli da obiđu slapove Krupe, kao i manastir posvećen Svetom Iliji iz 13. veka.

Avantura: Svi uživali u vožnji dajakom

Da očuvamo jezik i nasleđe

Odbor SPKD Prosvjeta iz Beča, kroz projekat Škole srpskog jezika, već deset godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču i još nekoliko gradova u Austriji približi srpskoj kulturi i nauči ih srpskom jeziku. Tim Prosvjete, na čelu sa vođom projekta Srđanom Mijalkovićem, godinama se zalaže da srpska deca, iako su rođena u Austriji, očuvaju svoje nasleđe i ne zaborave svoje poreklo. Škola je otvorena za sve zainteresovane učenike koji imaju od sedam do 15 godina i koji žele da nauče srpski jezik i ćirilicu.