E. Marković
Predavanje o zavičaju: Profesor Zoran Pejašinović

Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj organizovalo je u Ebikonu, nadomak Lucerna, kulturno-zabavni program pod nazivom Banjalučko veče u okviru koga je predavanje o istoriji glavnog grada Republike Srpske održao profesor Zoran Pejašinović, doktor istorije i stalni profesor Banjalučke gimnazije, a Gradsko pozorište Jazavac je odigralo satirično-komičnu predstavu “Celo telo tu me boli”. Posle toga je uz muziku i večeru nastavljeno druženje Banjalučana i njihovih gostiju iz Švajcarske i Republike Srpske.

Ovom događaju prisustvovali su gradski menadžer Bojan Kresojević i Aleksandra Simić, ovlašćeni potpisnik Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj,

– Želim da vam zahvalim što okupljate naš narod i čuvate našu kulturu i tradiciju. Grad Banjaluka vam je na raspolaganju, tu smo da podržimo svaku aktivnost izvan naše matice – poručio je Kresojević prisutnima.

Dogovorena saradnja: Stojan Vukelić i Bojan Kresojević

On je dodao da je ova poseta potvrda opredeljenosti grada da u kontinuitetu sarađuje sa našim narodom u dijaspori. Kresojević je iskoristio priliku da najavi da će u Banjaluci biti organizovani Dani dijaspore i pozvao predstavnike ovog udruženja da učestvuju na tom događaju.

Opšti utisak svih koji su bili u sali u Ebikonu je sjajna organizacija. Svi iz novoosnovanog udruženja su dočekali goste obučeni u košulje sa zmijanjskim vezom.

Oduševili publiku: Glumci su obećali novi dolazak

To potvrđuju i reči bračnog para Marije i Negovana Dimića.

– Super je bilo organizovano, prvo vrlo informativno i interesantno predavanje. Saznali smo nove detalje o istoriji Banjaluke, kako je grad dobio ime. Pozorišna predstava je fenomenalna, ostavila je jak utisak i ujedno nasmejala. Glumci su maestralni – kažu u Marija i Negovan.

Jedan od troje glumaca u predstavi “Celo telo tu me boli”, Velimir Blanić kaže da im je ovo prvo gostovanje u Švajcarskoj, ali sigurno ne i poslednje, jer su utisci sjajni.

– U ova dva dana smo kolege Nikolina Priganović, Ljubiša Savanović i ja doživeli toliko pozitivne energije. Oduševljeni smo prijemom publike i reakcijom tako da verujem da ćemo doći ponovo. Inače, ovo je bilo 151. izvođenje predstave koja je premijeru imala još 2014 – naveo je Blanić.

Negovan i Marija Dinić i Velimir Blanić

Glumcima su neposredno posle predstave, ali i kasnije na društvenim mrežama stizale pohvale.

“Za nas je ovo bilo divno druženje i super predstava sa veoma lepim komentarima gostiju. Toliko ste prirodni i jednostavni da sam prezadovoljan kako je ovo sve odrađeno” , naveo je Stojan Vukelić, predsednik Udruženja Banjalučana u Švajcarskoj.

Veći broj sponzora je podržao ovu manifestaciju za koju je dogovoreno da postane tradicionalna, svake godine u jesenjem terminu.

Veče je završeno veseljem i igrom

Da se družimo i pomažemo

Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj je osnovano u Lucernu u maju ove godine. Ideja o osnivanju udruženja nastala je u februaru na proslavi Dana Republike Srpske, a cilj je da se Banjalučani, poput Majevičana, Modričana, Ozrena okupe kako bi sarađivali sa banjalučkim vlastima, organizovali humanitarne akcije, čuvali tradiciju i običaje. Na osnivačkoj skupštini u Satutu je navedeno 15 ciljeva, ali su kao najvažniji određeni bolje međusobno upoznavanje uz više druženja i ako i kada nekome zatreba, da svi zajedno pomažu.

Banjalučani na okupu

Drugi cilj je da se građanima Švajcarske, bez obzira na poreklo i nacionalnu pripadnost, što više približi kultura srpskog naroda. Važan cilj, koje je udruženje pred sebe postavilo jeste bolja saradnja sa gradskim vlastima u Banjaluci radi otklanjanja prepreka i bržeg rešavanja pitanja i problema s kojima se ljudi, koji žive u Švajcarskoj, suočavaju prilikom dolaska u Republiku Srpsku.

Udruženje ima devetočlani upravni odbor kome mandat traje dve godine. Predsednik je Stojan Vukelić, potpredsednik Petar Ilić, sekretari su Jovan Vujasin i Mihajlo Mrakić, a blagajnica Dijana Cvetić. Članovi su Rade Granula, Duško Šućur, Mira Milojević i Mirjana Stojanović.