EPA-EFE/Oded Balilty

Izraelski sud osudio je manekenku Bar Refaeli na devet meseci društveno korisnog rada i njenu majku na 16 meseci zatvora, okončavši time suđenje zbog utaje poreza koje je narušilo imidž nekadašnje nacionalne ikone.

Bar (35) i njena majka Cipi Refaeli osuđene su u julu zbog krivičnih dela utaje poreza na dohodak blizu 10 miliona dolara. Prema ugovoru o priznanju krivice koji je sud prihvatio, njima je takođe naloženo da plate 1,5 miliona dolara povrh miliona zaostalih poreza koji se duguju državi, prenosi AP.

Refaeli je tokom godina radila širom sveta, a izraelski poreski zakon utvrđuje prebivalište prvenstveno na osnovu toga da li je osoba provela veći deo kalendarske godine u zemlji. Refaeli je tvrdila da nije, pa prema tome nije morala da prijavi svoj prihod tokom određenih godina. Tužioci su odbacili njen zahtev i teretili je za davanje netačnih poreskih podataka.

U optužnici se navodi da je Refaeli zaradila oko 7,2 miliona dolara između 2009. i 2012. godine, dok je tvrdila da boravi u inostranstvu kako bi izbegla plaćanje izraelskih poreza na svoj prihod.

Majka Refaeli, koja je takođe radila kao njen agent, optužena je za neprijavljivanje prihoda, izbegavanje plaćanja poreza i pomaganje nekome drugom u izbegavanju plaćanja poreza. Ona treba da počne da služi zatvorsku kaznu sledeće nedelje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime