Baraćeva: Institucije izvor korupcije

0

Verica Barać

Državnim institucijama u Srbiji nije glavni nalogodavac zakon već partijska volja, upozorila je Baraćeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da nema primene zakona bez dobrog i nezavisnog rada institucija što je ono što Srbiji nedostaje u borbi protiv korupcije.

Baraćeva je kao primer za to navela nepočinjanje rada Državne revizorske institucije, dodajući da je njena prva test analiza – revizorski izveštaj ostao bez reakcije.

Oni su nezavisni državni organ koji bi parlamentu trebalo da pomogne da kontroliše izvršnu vlast. Suština izveštaja je da se otvori rasprava i da parlament pozove Vladu na odgovornost, što se još nije dogodilo, predočila je Baraćeva.

 

Ona je napomenula da je izveštaj revizora predmet i za državnog tužioca, koji bi trebalo na osnovu njega da utvrdi krivičnu odgovornost, ali da se ni to nije dogodilo, zbog neefikasnosti institucija, koje sprovode partijsku volju.


Vlada da povuče uredbu o zemljištu

 

Luka Novi Sad

Savet za borbu protiv korupcije zahteva od Vlade Srbije da povuče Uredbu o konverziji prava korišćenja zemljišta i da je uskladi sa zakonom i Ustavom jer ona može izazvati veliku štetu i, prema njihovoj oceni, biti izvor korupcije.
 

Konverzijom, odnosno pretvaranjem prava korišćenja u pravo svojine, zemljište se pretvara u zemljište za izgradnju, a ne vodi se računa o tome da pojedina zemljišta imaju određenu namenu, objasnila je Baraćeva, dodajući da je poseban problem što je Uredba doneta pre Zakona o javnoj svojini i Zakona o lukama.

Osim Luke Novi Sad, devet luka na Dunavu je privatizovano, a to znači da, primenom te Vladine uredbe, lučko zemljište može postati privatno.

Tako će vlasnici privatizovanih luka moći kompletno lučko zemljište da pretvore u privatnu svojinu. Time se stvara mogućnost da se ono koristi u drugoj nameni, a u slučaju Luke Beograd to je već urađeno projektom "Grad na vodi", rekla je Baraćeva.

Ona je upozorila da primena Uredbe može dovesti do toga da država ostane bez luka.

 

Doćićemo u situaciju da Srbija izgubi sve luke na Dunavu, osim Novog Sada, jer se o nameni lučkog zemljišta govori kao o građevinskom zemljištu za neku drugu izgradnju, upozorila je Verica Barać.

Ono o čemu bi svi trebalo da vodimo računa, nije samo pitanje tržišne cene zemljišta, da nas Vlada ne zavara sa tim. Postoji zemljište koje nikada ne može biti konvertovano u privatno, to su infrastrukturni objekti, aerodrom, putevi, luke, rekla je Baraćeva.

Prema njenim rečima, to nije pitanje visine naknade već namene zemljišta, a Generalni urbanistički plan predviđa da se Luka Beograd lučkom delatnošću bavi do 2021. godine.

Pravična naknada za zemljište u luci bila bi cena izgradnje nove luke sa pripadajućom infrastrukturom, istakla je Baraćeva i najavila da će Savet za borbu protiv korupcije pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom o utvrđivanju ustavnosti Uredbe Vlade o konverziji zemljišta, jer smatra da je neustavna.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here