Barnet: Ne dajte vize Avganistancima

0

 

 

Policija, naime, sada veruje da je eksploziji prethodio požar koji je podmetnuo neko na brodu. Nesreću su preživela 42 Avganistanca, ali su petorica poginula, pa premijer Barnet smatra da ubicama ne treba dati australijske vize. 

 

Kolin Barnet

"Dok sam govorio da je gorivo bilo prosuto po celom brodu, svi su me krtikovali. Ali, sad se pokazalo da je to zaista bilo tako… To je sada krivično delo… ljudi su poginuli… Ovo možemo posmatrati kao ubistvo. Potrebno je da bude sprovedena potpuna istraga i ako se dokaže da je bilo ko umešan u podmetanje požara ne smemo mu dati pravo da ostane u Australiji. Istina je kad-tad morala da izađe na videlo – imajte na umu da su posadu broda činili i Australijanci i da su njih četvorica povređena“, istakao je Barnet.

 

Ministar za imigraciju i državljanstvo u Vladi Australije, Kris Evans, istakao je da bi vize, izdate prošle nedelje, mogle da budu poništene ako se utvrdi da je bilo koji od 42 Avganistanaca koji su tražili azil kriv i bude osuđen.

 

"Konsultovali smo policiju, koja nije imala problem što smo izdali vize ovim ljudima. Drugo je pitanje šta će se desiti ako neko od njih bude optužen za krivično delo i osuđen… Suštini, ako se to desi, mi možemo da im ukinemo vize u slučaju da procenimo da je to odgovarajuća akcija“, rekao je Evans.

 

Računajući 42 Avganistanaca, Vlada Australije je od prošlog septembra odobrila 687 viza osobama koje su sa brodova nezakonito došle na tlo ove zemlje.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here