Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA
Nou Kamp

Barselona je objavila informaciju na svom zvaničnom sajtu da će u sezoni 2023/24 igrati na stadionu Monžuik umesto na svom Nou Kampu, koji će biti potpuno rekonstruisan!

Radovi na novom Nou Kampu počeće već ovog leta, dok će na leto 2023. godine biti srušen čitav treći nivo staduona.

Kako bi Barsa obezbedila što veće prihode, odlučila je da ne igra na svom stadionu tokom najvažnijeg dela rekonstrukcije koji uključuje rušenje trećeg nivoa, jer bi onda na raspolaganju za navijače bilo samo 50 odsto kapaciteta stadiona.
Zato je klub odlučio da čitavu sezonu izmesti na Monžuik, Olimpijski stadion koji je izgrađen još 1929. godine, a rekonstruisan 1989. godine za potrebe letnjih Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Stadion ima kapacitet od 60.713 gledalaca, pa će Barsa imati i značajan prihod tokom rekonstrukcije svog stadiona, koji će biti jedan od najmodernijih stadiona na svetu.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau u društvu predsednika FK Barselona Đoana Laporte zvanično su najavili da je Barsa dobila dozvolu za rekonstrukciju svog stadiona.

Barsa će se sledeće sezone moći da se vrati na Nou Kamp, gde će radovi i dalje biti u toku, ali će na raspolaganju biti 50 odsto kapaciteta.

Očekuje se da radovi budu završeni tokom sezone 2025/26. Stadion bi trebalo da ima i ekološki aspekt, jer će 60 odsto parking mesta biti za ekektrične automobile, kao i za bicikle, takođe, na krovu će biti 18.000 metara kvadratnih solarnih panela što će biti dovoljno da se obezbedi energija za oko 600 domova. Biće instaliran i geotermani sistem za grejanje i hlađenje, što će smanjiti potrošnju električne energije za 30 odsto, a na krovu će se sakupljati i kišnica, koja će biti korišćena za zalivanje svih postrojenja u Barsinom kampu.

Čitav projekat vredan je 1,5 milijardi evra, a on je odobren u demcembru 2021. na referendumu, a zatim je ratifikovan i na Skupštini delegata kluba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here