Vesti
Članovi ansambla sa ocem Sašom, dirigentom Draganom Jerinić, koreografom Mirom Podraščanin, sekretarom Helenom Đurasović i predsednicom Majom Bajin

Srpski ansambl “Rastko” iz Perta imao je ponovo priliku da se predstavi na multikulturalnom festivalu koji je prošlog vikenda organizovalo “Hariana” društvo Zapadne Australije, u glavnom gradu ove države.

– Ansambl “Rastko” postoji već dve godine. Mi smo pomoćni organ Crkvene opštine Sveti Sava. Treniramo u njihovim prostorijama i imamo njihovu veliku pomoć – priča nam Maja Bajin, predsednica ansambla.

U ansamblu funkcionišu dve sekcije – dečji hor i foklor.

– Hor vodi dirigent Dragana Jerinić, a folklor Mira Podraščanin. Od pre tri meseca imamo grupu najmlađih u folkloru, od četiri do sedam godina. Od ranije funkcioniše mala grupa od sedam do 12 godina. Tinejdžerska grupa je sledeća i tu su do nekih 16 godina, a grupa odraslih je od 18 godina i više. Mada, kod nas grupe nisu podeljene toliko striktno po godinama, koliko to zavisi od njihovog rada i talenta. U zavisnosti od toga i prelaze u višu grupu – objašnjava naša sagovornica.

Odrasla grupa ansambla “Rastko”

Ansambl “Rastko” često učestvuje na raznim manifestacijama.

– I hor i folklorne grupe se vrlo odazivaju različitim pozivima. Tako da nas 17. jula očekuje nastup na lokalnom festivalu horova u Pertu, gde će nastupiti različite grupe. Folkloraši idu u goste na tradicionalni Folklorni festival u Bonirigu u avgustu. Pored toga, krajem 2020. organizovali smo i završni koncert u kom su učestovali ne samo horovi i folklorne grupe, nego i naša deca koja sviraju različite instrumente, odrasli koji rado pevaju, ili recituju na srpskom jeziku. Ideja nam je bila da okupimo sve iz naše zajednice koji se izražavaju na srpskom jeziku – ističe Maja.

Sa nastupa na multikulturalnom festivalu

Dirigent Dragana Jerinić je i profesor klavira, vodi pored hora malih i odraslu grupu pevača “Izvor”, koja je takođe pomoćna organizacija Crkvene opštine Sveti Sava. Ova grupa postoji već pet godina.

– Upravo dečji hor “Rastko” je nastao sa idejom da imamo podmladak za “Izvor”, tako da kad budu imali između 14 i 16 godina da mogu da pređu iz malog hora u hor odraslih – naglašava Maja.

U ovoj crkvenoj opštini su prema rečima predsednice ansambla “Rastko” rešili da krenu i dalje.

– U saradnji sa ocem Sašom Stojanovićem, odlučili smo da pokrenemo i školu srpskog jezika. Ranije je postojala, ali sad već jedno vreme škola ne funkcioniše. Zato smo i objavili oglas na društvenim mrežama da tražimo nastavnika za srpski jezik – kaže sagovornica “Vesti”.

Pevačka grupa “Izvor”

Poziv za učitelje srpskog jezika

Kako bi deci ponudili mogućnost učenja maternjeg jezika, Ansambl “Rastko” zajedno sa Crkvenom opštinom Sveti Sava, pokreće školu srpskog jezika. Ovih dana su na društvenim mrežama objavili poziv svima koji vole da rade sa decom i žele da im pomognu da nauče i sačuvaju svoj jezik, da se jave na konkurs.
Zainteresovani treba da ispunjavaju određene uslove, a to je da imaju profesorsko ili učiteljsko znanje srpskog jezika, odlično znanje engleskog jezika, poznavanje metodike nastave (plana i programa), policijsko odobrenje i važeću dozvolu da rade s decom. Kandidati mogu da se jave ocu Saši na broj telefona 0427 988 697.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here