Pexels

Svako ko je barem jedanput u životu okusio batat, zna koliko je ovo korenasto povrće ukusno. Batat odlikuje savršeni balans sočnosti i slatkoće, a istovremeno je to izuzetno hranljiva namirnica. Nema nikakve sumnje da je slatki krompir i zdrav. U njegovom sastavu nalaze se brojni vitamini i druge korisne supstance neophodne za pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

U poređenju s drugim vrstama povrća, batat sadrži i veću količinu ugljenih hidrata. Za razliku od krastavca, tikvice, paradajza i lisnatog povrća, krompir obiluje skrobom.

Da li ćete pomoću batata uspeti da smršate ili ne, zavisi od načina na koji ga pripremate. Ipak, oni koji pokušavaju da smanje unos ugljenih hidrata, ovo povrće treba da jedu u minimalnoj količini. Ukoliko ga budete jeli previše, može se desiti da prekoračite dnevnu preporučenu količinu ugljenih hidrata. Da do toga ne bi došlo, malu količinu batata možete pomešati s većom količinom nekog drugog povrća, npr. brokolija.

Iako kao i sve druge sorte krompira spada u povrće, po nekim svojim karakteristikama batat je veoma blizak žitaricama. Pri kreiranju plana ishrane, i to treba imati u vidu.

Batat dolazi u različitim oblicima i veličinama, a od toga koliki je komad koji ćete pojesti zavisi i količina kalorija koju ćete uneti u organizam. Ukoliko se odlučite za keto dijetu, na batat treba da zaboravite.

Vlakna i glukoza koje slatki krompir prirodno sadrži mogu podstaći gubitak kilograma ukoliko pak u svoju rutinu uvedete fitnes. Nutricionisti smatraju da je batat savršeni zalogaj pre ili posle treninga visokog intenziteta. Ova namirnica obezbeđuje neophodnu energiju i nutrijente, koji će sačuvati vaše elektrolite i sprečiti gubitak mišićne mase.

Pečeni ili bareni batat sadrži vlakna koja će vas učiniti sitim. Za razliku od kesice čipsa koja obiluje kalorijama, ali ne i vlaknima, s pečenim batatom stvari su potpuno drugačije.

Batat je, pored svega navedenog, odličan izvor beta-karotena, kalijuma i vitamina C. Zahvaljujući tome, on je sjajna podrška našem imunosistemu. U poređenju s običnim krompirom, batat sadrži više antioksidansa i vlakana, a nešto manje kalorija. Od načina njegove pripreme zavisi da li će njegove prednosti biti iskorišćene ili ne.

Najbolji način za pripremanje ovog ukusnog povrća je pečenje u rerni ili priprema na pari. Iako prženje u fritezi zvuči veoma primamljivo, treba ga izbegavati, posebno ako nastojite da doterate liniju. Na slaninicu i kremaste sosove uz njega, takođe, zaboravite, jer na taj način ne samo što nećete smršati već ćete nabaciti i koji dodatni kilogram. Umesto toga, svoj batat začinite cimetom. Ovaj začin dodatno će oplemeniti ukus krompira, ali i uravnotežiti količinu šećera u krvi.

Kombinacija cimeta i pečenog batata oduševiće vaše nepce, a uz fizičku aktivnost učiniće da masne naslage počnu da se tope. Ukoliko volite da eksperimentišete s različitim ukusima, batat možete kombinovati i s nekim drugim začinima, poput muskatnog oraščića ili aleve paprike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here