Batini akademci ponovo prvi

0

Akademija na CHIN-u

Ni mlađe kategorije ne zaostaju. Tokom decenije učešća na CHIN-u pobedili su sedam puta. Ove godine dodeljena je još jedna prva nagrada koju su "uzeli" Indijci, a nije bilo takmičenja za mlađe kategorije. Inače, akademci su bili najbolji među 11 folklornih ansambala i grupa; 13 parova pobedu je odnelo sa koreografijom iz Bosilegradskog Krajišta. Nakon učešća i pobede na festivalu akademci su nastupili i na Dandas skveru, u centru grada pred mnogobrojnom publikom koja je uživala u šopskim igrama drugog ansambla i Vlaškim igrama trećeg ansambla. Umetnički direktor i koreograf Akademije Bata Marčetić ističe da je svaki nastup na ovakvim festivalima značajan jer "odmerimo snage sa drugima, vidimo gde smo, u kakvoj smo formi, i istovremeno, pred kanadskom publikom, pokažemo ono što je najlepše u našoj folklornoj tradiciji"

 

Akademija na CHIN-u
 

CHIN festivalom završila se folklorna sezona Akademije u Kanadi.

Avgustovska turneja  po Srbiji i Crnoj Gori

U avgustu mesecu, tačnije od 9. 8. do 24.8, 35 igrača prvog i drugog ansambla biće na turneji po Srbiji i Republici Srpskoj. Polazište je Beograd, a prva stanica je Kraljevo gde će akademci biti gosti Kulturnog centra "Stefan Nemanja" i s njima održati koncert. Nakon toga sledi petodnevni odmor u Tivtu sa posetom Ostrogu, a zatim zajednički koncert sa KUD-om "Alat" iz Trebinja i učešće na gradskoj slavi.

 

Poslednja stanica je Pančevo gde će sa KUD-om "Stanko Paunović" održati zajednički koncert i posetiti Deliblatsku peščaru i Vršac. Naravno da se mladi folkloraši iz Toronta raduju ovim nastupima i druženju sa vršnjacima iz Srbije i Republike Srpske. Uostalom, pored ljubavi za igru, druženje je to što ih najviše motiviše da se bave folklorom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here