Youtube/KaimarkLifestyle
Roš Hanikra

Najsevernija ivica obale Izraela prošarana je prelepom kolekcijom pećina koje prosto mole da se istraže. U pitanju je neverovatna Roš Hanikra, bela litica od krede koja se otvara u spektakularne pećine i krije tajnu – komad tirkiznog mora u vidu prirodnog bazena.

Roš Hanikra, prelepo mesto u Zapadnoj Galileji, nedaleko od granice sa Libanom, u prevodu sa hebrejskog znači Glava pećine. Čista je manifestacija moći mora, što bi se reklo – njegov potpis! Naime, snaga talasa je hiljadama godina oblikovala meke litice od kojih su vremenom nastali tuneli koji se granaju u svim smerovima. Tunel dug 400 metara, iskopan 1968. malo iznad nivoa mora, omogućio je malo lakši pristup pećinama. Međutim, prirodni bazen je i dalje bio dostupan samo roniocima.

Nije prošlo mnogo, setili su se da postave žičaru, doduše najstrmiju na svetu sa nagibom od 60 stepeni. Ipak, zahvaljujući njoj sada se svako može spustiti do čarobnog bazena u pećinama.

Posle kratke, ali uzbudljive vožnje niz liticu s pogledom na talase, posetioci mogu sami, prateći staze, da tokom cele godine istraže neverovatne formacije.

– U glavnoj dvorani, transformisanom železničkom tunelu, videćete kratku audio-vizuelnu emisiju koja objašnjava istoriju pećina, dostupnu na hebrejskom, engleskom, arapskom i ruskom jeziku. Ruta od ulaza vodi kroz ostale pećine, stazom koja prolazi kroz veličanstvene, prirodne formacije. Ovde dole, voda iz otvorenog mora je veličanstvene tirkizne boje. Prelepo mesto za koje nećete zažaliti što ste posetili – tvrde turističke agencije, koje nude redovne ture do Roš Hanikre iz Tel Aviva i Jerusalima.

Napominju da je staza obeležena i zaštićena sigurnosnim šinama, ali da treba biti oprezan jer talasi prskaju sa svih strana, pa je put klizav. I budite spremni da pokisnete.

Duž rute su postavljene ploče koje pružaju zanimljiva objašnjenja i anegdote. Kružna staza je delimično osvetljena i nije dostupna invalidskim kolicima. Ko želi više avanture, treba da se prijavi za noćne obilaske pećina s fenjerima. Iako je za očekivati, neki se ipak iznenade kada u pećinama vide posebnu vrstu slepih miševa, takozvane voćne slepe miševe. Ne treba ih se plašiti, jer su blagonakloni prema posetiocima, kao da su navikli na njih.

Romantični meštani pričaju da u pećinama Roš Hanikra “živi” priča o ljubavi između mora i planine. More proizvodi neobične zvukove dok ga nazubljene stene teraju u različitim pravcima, usporavajući i ubrzavajući ga, gurajući ga na različite delove pećine, dok uklesane formacije stvaraju neobične i jezive oblike i svetlosne formacije dok se krećete.

– Vežite svoje vodootporne cipele i pripremite se za jedinstvenu, porodičnu avanturu na Mediteranu – uporni su turistički radnici.

A nije samo Roš Hanikra lepa u tom kraju sveta. Vredi posetiti i njenu okolinu koje se može pohvaliti brojnim rezervatima prirode: od ostrva i plaža do nacionalnog parka.

Izazovni Kešet

Na samo 20 minuta vožnje od Roš Hanikre nalazi se pećina Kešet, sa kamenim lukom. Iskusni spuštači su više nego dobrodošli da iskoriste već postavljena sidra i spuste se sa 50 metara do dna. Lokalci upozoravaju da put nazad nije za one sa slabim srcem.

Boratov kibuc

U blizini se nalazi kibuc, izraelsko naselje zatvorenog tipa, nešto poput zemljoradničke komune sa zajedničkim imanjem i demokratskim strukturama. Ime mu je, očekivano, Roš Hanikra. Jedan od njegovih najpoznatijih stanovnika je glumac Saša Baron Koen, poznat po ulozi Borata, koji je kratko vreme tamo živeo kao volonter. Izraelski grad Naharija nalazi se oko 10 kilometara južno od Roš Hanikre.

Predstave u tunelu

Zbog strateškog položaja, Roš Hanikra je bila na putu svima koji su išli iz Evrope prema Africi. Tokom prošlosti tuda su prolazile vojske, hodočasnici i trgovački karavani. U Drugom svetskom ratu Britanci su planirali železničku liniju između Istanbula i Kaira, pa su angažovali južnoafričke trupe za izgradnju železničkih tunela kroz stene izraelskih litica. Vozna veza je zatvorena, ali posetioci Roš Hanikre još mogu videti pruge, a u tunelu odgledati filmove i audiovizualne predstave.