EPA/Miguel Sierra
Foto: Ilustracija

BBC je objavio reportažu o ponašanju hrvatskih policajaca prema migrantima pod naslovom “Pretučeni i opljačkani – kako hrvatska policija čuva svoje granice”.

Na početku snimka prikazan je prelaz Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici, koju na hiljade migranata pokušava da pređe kako bi se domogli EU.

Ali, kako se navodi, mnogi od njih budu uhvaćeni i proterani nazad u BiH, a na snimku su prikazani migranti koji pokazuju modrice i ožiljke na telu i govore: “Hrvatska. Policija.”

Gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić video je, kako je ispričao, da hrvatska policija izvodi “pushback” (proterivanje) migranata u šumi na teritoriju BiH.

On je ispričao da je rekao hrvatskim policajcima da je nezakonito to što rade, a da su mu oni rekli da im je tako naređeno i da nije na njima da o tome raspravljaju.

Prošle zime aktivisti su postavili kamere na neke puteve i uspeli su da snime nekoliko “pushback”-ova.

Na snimku je i neimenovani hrvatski policajac koji je rekao da je napravio tri “pushback”-a.

Neki migranti tvrde da su im hrvatski policajci ukrali sav njihov novac i uništili mobilne.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je posetila nedavno to područje na granici Hrvatske i BiH i rekla da je “normalno” da neko ko se provlači kroz taj teren ima modrice i ogrebotine i istakla da hrvatski policajci nisu koristili silu već samo nivo sile propisan hrvatskim i evropskim zakonima.

Otprilike je 20.000 migranata došlo je ovim putem prošle godine, a oko 5.000 ih je još uvek u BiH i pokušavaju da uđu u EU, naveo je BBC.

1 COMMENT

  1. Kako gurate ovakve clanke po nalogu zapada! Sve da bi se ljudi smilovali pa ostavili migrante u Bih ili na Balkanu! Neko ko se tuce sa policijom dali uopste treba da bude primljen u tu drzavu? Dali treba da bude primljen da ostane u toj drzavi kad vec sad prave otpor? Voleo bi samo da znam odakle beze ove izbeglice? Beze od nekog rezima, a kad dodu na zapad isti taj nacin zivota praktikuju! Na fanatican nacin! Otkud sa izbeglice iz Banghladesa? Sta se tamo desava? Ko je zapoceo rat u njihovim drzavama taj nek ih primi! Nebeze oni od ratova nego zbog ekonomije! Na zapadu nesmes nista da kazes protiv njih! Odma si rasista. Kad dodu na zapad dobiju sve, socijalnu pomoc, placjaju lekare mnogo jeftinije, zubare, dobiju stan dok onaj student na zapadu koji je tek zavrsio skolu njega sutnu na biro da trazi posao, kazu ti si mlad snalazi se. Takve stvari stvaraju gnev kod mnogih ljudi,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here