Bdenje pa ophod oko crkve

0

Služenju prve ponoćne praznične Svete Liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotina Srba u sva tri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču.

 

Hramovi Svetog Save, Uspenija presvete Bogorodice i Vaskresenja Hristova u Beču bili su ispunjeni vernicima u ponoć između subote i nedelje kada se prisustvovalo bdenju, gde su vernici pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Među prisutnima bio je i veliki broj dece, koja su i pored sitnih sati izdržala čekajući na uskršnja jaja, koja su delili vernici, da bi ih potom odmah testirali u hramu.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog velikog hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje.

Vernicima je u hramovima širom Austrije na Vaskrs pročitana poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima pozdravljanjem "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Pošto su ove godine rimokatolički i pravoslavni Uskrs bili u isti dan mnogi su iskoristili priliku da otputuju u Srbiju i tamo sa širim krugom porodice proslave ovaj praznik.
Farbanje vaskršnjih jaja kao jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, nije se iskorenio ni u Beču, gde se u gotovo svim trgovinama mogu naći.

 

Ručak u novoj kući

Ofarbana jaja i svečani ručak oni su doneli u kuću, u kojoj su do skoro radili radnici.
"Vaskrs je praznik koji uvek slavimo u krugu porodice. Ovaj put smo odlučili da to učinimo u novom domu, iako još nije potpuno useljen. Vaskršnjim jajima, tako reći, mi smo se uselili u novu kuću", kazao je Šoškan.

Vredne domaćice su i ovoga puta po ustaljenoj tradiciji na Veliki petak farbale vaskršnja jaja i radovale se tome u krugu porodice. Porodica Đuričić iz Beča, Dijana, Dejan i Vasilije tradicionalno su u svom domu proslavili Uskrs, a mali Vasilije sa mamom Dijanom zajedno ukrašavao uskršnja jaja.

U porodici Đuričić su se jaja farbala na Veliki petak.

-Normalno, postili smo a na večeri su nam bili prijatelji iz Švajcarske, porodica Milovanović, uz našu tradicionalnu posnu trpezu na kojoj su bili pasulj, riba, salate i razne đakonije. Za Uskrs smo bili u crkvi nosili jaja i kucali se – kaže Dijana.

Šarena vaskršnja jaja su se tradicionalno darivala i u Beču rođacima, prijateljima i svima onima koji uđu u njihov dom.

-Vaskrs je za nas jedan od najlepših porodičnih praznika. Svake godine idemo na ponoćnu liturgiju, a na Vaskrs organizujemo porodični ručak – ističe Nevena Jovanović, koja je sa decom i suprugom došla u hram Vaskrsenja Hristova.

Ona je istakla da je ove godine lepo što je Uskrs pao na isti dan kada ga slavi i rimokatolička crkva, te je to mogućnost da ovaj lepi praznik, posebno naše običaje, podeli sa Austrijancima, jer su neradni dani, pa mogu jedni drugima ići u goste.
Poznati bečki ugostitelj Milenko Šoškan, sa porodicom, proslavio je Vaskrs u svojoj novoj kući u Beču.

Milenko, Slavica, Jelena i Stefan, po prvi put su proslavili Vaskrs u novom domu, u koji treba da se usele narednih dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here