Tiergarten Schönbrunn/Daniel Zupanc

Beba polarne medvedice iz bečkog zoološkog vrta zvaće se Finja, odlučeno je danas, na Međunarodni dan polarnih medveda.

Povodom Međunarodnog dana polarnih medveda mladunče iz bečkog zoološkog vrta dobilo je ime – „Finja“. „Finja“ znači „bela“ i „lepa“ što u potpunosti važi za našu polarnu medvedicu-devojčicu“ izjavila je negovateljka životinja Alesa Esau. „Odlučili smo se za ovo ime zato što lepo zvuči i odlično se slaže sa imenima roditelja: majka Nora i tata Ranco“ dodala je Esau. Iz celog sveta je pristiglo tačno 20964 predloga za ime, a većina ljudi je davala prednost nordijskim imenima.

Beba polarne medvedice

Budući da se 27. februara obeležava Međunarodni dan polarnih medveda, ceo vikend u zoološkom vrtu Šenbrun biće u znaku ovog praznika.

Pored porodičnog programa ogranizovane su igre za decu kao i klimatski test „Šta je bolje za polarne medvede?“ – domaća jabuka ili egzotični mango, vožnja tramvajem ili kolima?

Beba polarne medvedice

Takođe, posetioci će moći da vide „GPS-transmiter“ pomoću kojeg Međunarodna organizacija za zaštitu polarnih medveda (PBI) u saradnji sa zoološkim vrtom Šenbrun istražuje kretanje polarnih medveda. Prema nekim procenama, na Severnom polu živi oko 20 hiljada jedinki.

Beba polarne medvedice

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here