Bebe prve žrtve reforme

0

Druga priča: Siniša Mali u poseti prvorođenoj bebi u Beogradu u 2014. godini
 

Ovo stezanje kaiša na trudničkom stomaku javnost je doživela kao demagoško i deklarativno zalaganje za natalitet u Srbiji koja prema svetskim statistikama slovi kao država sa izraženom belom kugom i zemlja staraca.

 

Sve ređi plač beba

Koliko je alarmantna situacija u Srbiji govori podatak o negativnom prirodnom priraštaju nacije, odnosno da je godišnje 40.000 manje rođenih nego preminulih. Demografi upozoravaju da bi ovakvim tempom za pola veka Srbija mogla da ostane bez trećine stanovništva.

Uštede u budžetu, kako ističu u srpskom Udruženju Roditelj, nikako ne bi smele da pogađaju najosetljivije grupe stanovništva, naročito ne porodicu. Predsednica ovog udruženja za Beograd Dragana Soćanin kaže za "Vesti" da su im se ovim povodom obraćali građani koji pitaju zašto su silni milioni evra mogli da se potroše na nedavne vanredne izbore u republici i Beogradu, a da novca nema za trudnice i porodilje.

– Koliko je mladih žena nezaposleno i zašto država nezaposlenošću od građana pravi socijalne slučajeve koji moraju da budu na njenoj apanaži, a onda im i taj iznos umanjuje – pita ona, ukazujući da ni dosadašnja suma nije bilo dovoljna za potrebe novorođenčeta, da tek sa 20.000 dinara roditelji nemaju ni za osnovno.
 

Od šaltera do šaltera

Dragana Soćanin ističe i svojevrstan paradoks u koji su dovedeni roditelji.
– Uvećan je obim dokumentacije koji se predaje za dobijanje pomenutih naknada, pa smatramo da se na ovakav način mladi ljudi u startu obeshrabruju da krenu u ostvarivanje svojih prava. Oni ne samo da treba da plate da bi dobili brojnu neophodnu dokumentaciju, već i da kao kuriri trče od šaltera do šaltera da bi ostvarili to pravo – kaže ona.

– Ipak, moram da naglasim da je nezaposlenost glavni krivac što su roditelji u Srbiji sve stariji i ostaju samo na jednom detetu – ukazuje Soćanin na najveći problem bele kuge u zemlji.

Ona kaže i da je Udruženje Roditelj reagovalo pritužbom kod republičkog ombudsmana Saše Jankovića što su mlade majke, pre ovog udara po novčaniku, doživele nedavno da budu obuhvaćene solidarnim oporezivanjem građana čija mesečna primanja prelaze 60.000. Država ih je odrapila na osnovu zbirnog iznosa dve uplate koji je preskočio graničnu cifru, što je, kaže, nezakonito zbog retroaktivnosti poteza.

Ta pritužba bila je i razlog ombudsmanu da zatraži hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem jer Janković ukazuje da je taj porez "nepravična, nezakonita i nepravilna naplatu na zaostale naknade".

– Nažalost, uz sve moje napore, taj apsurdni problem koji u sebi sabira većinu nedostataka naše administracije i izaziva opravdani revolt građana, nisam uspeo da rešim sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, naveo je ombudsman u zahtevu za sastanak sa Vučićem.

On je upozorio da su prava ovih žena prekršena višestruko, od kašnjenja mesečne zarade, odnosno naknade zbog porodiljskog odsustva, što ugrožava egzistenciju, do neosnovanog umanjenja novčanog prihoda zbog nepravilne naplate poreza. Krstiću je predložio da se mlade žene obrate poreskoj upravi za povraćaj nepravilno naplaćenog poreza, ali je ministar odgovorio da će te preporuke i predlozi biti razmatrani.
 

Naprednjaci krive Đilasa

Nova mera smanjenja naknada beogradskim trudnicama i porodiljama dovela je do novog političkog prepucavanja bivše beogradske vlasti koju je činila Demokratska stranka i sadašnje naprednjačke. DS je ovaj potez okarakterisao kao sraman, istakavši da vlast nastavlja s ukidanjem jedne po jedne mere pomoći najugroženijima, koja je u Beogradu funkcionasala pet godina.

 

Kažu da su porodilje došle na red posle najsiromašnijih penzionera kojima za prvo tromesečje nije plaćena jednokratna novčana pomoć. SNS je žurno vratio krivicu, ustvrdivši da su naknade smanjene jer je "DS opljačkao Beograd zaduživši ga za više od 1,1 milijardu evra". Na to DS tvrdi da SNS izmišlja priče o prezaduženosti jer je priliv para manji zbog neznanja kadrova SNS. Bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa SNS optužuje da je na nadoknadama koje grad nije mogao da plaća skupljao političke poene.

U Udruženju Roditelj su zabrinuti što se svaki problem građana izgubi u svađama i šumi političkih saopštenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here