commons.wikimedia/Thomas Ledl
Opšta bolnica u Beču (AKH)

Više od dve trećine bolničkih doktora u Beču razmatra mogućnost da da otkaz zbog prevelikog umora – pokazuje istraživanje Instituta za javno mnenje.

Studija, urađena na zahtev Doktorske komore Grada Beča, pokazala je alarmantan rezultat. Čak 75 odsto doktora u bolnicama želi da da otkaz.

Oni kažu da trpe ogromno opterećenje – čak 91 odsto bolničkih doktora, od ukupno 1.894, koliko ih je učestvovalo u anketi, izjavilo je da ne očekuje da će se situacija bitnije promeniti.

Njih 55 dosto tvrdi da će situacija biti sve gora.

– Javni zdravstveni sistem postaje sve manje atraktivan za zaposlene. Kolegama je dosadilo da zbrinjavaju pacijente kao na pokretnoj traci. To ne odgovara (i to s pravom), njihovom medicinskom lečenju i postupcima – objašnjava Stefan Ferenci, potpredsednik Doktorske komore Grada Beča.

Pandemija koronavirusa ostavila je ogromne posledice na zdravstvene radnike i Ferenci savetuje svima koji upravljaju javnim bolnicama da brzo i dobro razmisle kako da zadrže doktore.

Anketa pokazuje da je pandemija, uprkos svim zdravstvenim uspesima Grada Beča, ostavila, i još ostavlja, ogromne posledice na one koji su se gotovo tri godine danonoćno borili u bolnicama, posebno u jedinicama intenzivne nege, za spas svakog ljudskog života.

Zato ih treba ne samo hvaliti i nagraditi, nego omogućiti da se i oni bar malo odmore od tog ogromnog stresa – zaključak je anketara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here