pixabay.com

 Glavni gradovi Austrije i Hrvatske, Beč i Zagreb, intenziviraće saradnju u naredne četiri godine i s tim u vezi danas je u austrijskoj prestonici potpisan novi sporazum.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig primio je svog zagrebačkog kolegu Tomislava Tomasevića, i njih dvojica su potpisali sporazum o saradnji dva grada.

Ovim sporazumom žele da nastave razmenu iskustava, a konkretno je dogovoreno da dve metropole narednih godina sarađuju, pre svega, u oblastima zaštite klime, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, saobraćaja, mobilnosti, ali i u drugim oblastima, poput pametnih gradova.

U fokusu saradnje biće i socijalna stanogradnja, privreda i statistika, omladina i obrazovanje, socijalna pitanja i inkluzija, kao i transparentnost i participacija.

– Radujem se što možemo nastaviti i produbiti dobru saradnju naša dva grada. Sporazum koji smo potpisali je važan deo našeg umrežavanja unutar EU i deo je naših napora da osnažimo glas gradova – podvukao je Ludvig.

Tomašević je rekao da kao novi gradonačelnik želi da nastavi tradiciju saradnje sa Bečom i da se raduje primeni svih dogovorenih stvari.

On je istakao da Zagreb, posebno u socijalnoj stanogradnji, može učiti od Beča.

Prema njegovim rečima sporazum predstavlja i doprinos u primeni Agende 2030. UN za održivi razvoj.

Beč i Zagreb imaju saradnju koja počiva na sporazumima sklopljenim 2000, 2005. i 2009. godine.

2 COMMENTS

  1. polako ali sigurno vraca se austrouggarska.kako orban kaze oteto more mora dase vrati austriji i madjarskoj.hrvati dobiju svoju profesiju nazad,becki robovi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here