pixabay.com
Beč

Komisija koja se bavi procenom opasnosti od zaraze koronavirusa u opštinama širom Austrije odlučila je da za sedam gradova i opština odredi “narandžasto”, a za još 34 opštine “žuto” svetlo na novom “korona semaforu”.

“Narandžasto” svetlo znači da postoji povećana opasnost o zaraze, a ona je proglašena za Beč, Insbruk, Medling, Nojkirhen, Kufštajn, Dornbirn i Bludenc.

“Žuto” svetlo na korona semaforu “upaljeno” je za 34 daljih opština i gradova – u pokrajini Gornjoj Austriji su sve izuzev tri opštine – Šerding, Rid I Braunau – žute, u Donjoj Austriji jedanaest opština, među kojima i glavni grad Sankt Pelten, u Štajerskoj je Grac sa okolinom žut, u Turlu Švac, Landek i okolina Insbruka, a u Forarlbergu Bregenc i Feldkirh.

Pokrajine Salcburg, Koruška i Burgenland su potpuno “zelene”.

Iako je korona semafor “skočio ” na narandžasto za više gradova i opština to će biti samo simbolično, jer dalja pooštrenja mera nisu predviđena.

U ponedeljak su počele sa primenom nedavno usvojene pooštrene mere, koje su donete na osnovu dramatičnog razvoja epidemiološke situacije u Austriji.

Radi se pre svega o preporukama koje je nadležna komisija izrekla, kao što je intenziviranje zaštite staračkih domova, bolnica, povećanje broja testova u nezi, zdravstvu i obrazovanju, kao i uspostavljanje preventivnih mera, te i ograničenje broja ljudi na manifestacijama.

Očekuje se da će narednih dana biti razmotreni detalji mera, kada je reč o većim proslavama.

Skok sa žutog na narandžasto svetlo na korona semaforu previđalo je i mnoge dalje mere, kao što je ograničenje broja osoba na manifestacijama sa određenim mestima za sedenje u zatvorenom na maksimalno 250, te bi značilo i povratak viših razreda na učenje od škole.

Međutim, trenutno semafor ima samo zadatak da poveća svest građana na veću pogođenost njihovog regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here