Lična arhiva
Svi podržali zajedništvo: Gost, organizatori i publika

Srbi su moćna zajednica u Austriji i treba da su jedinstveni kad je reč o očuvanju srpskog jezika i ćirilice, srpske kulture i tradicije, a Beč je veliki centar Srpstva, istakao je istoričar prof. dr Predrag J. Marković koji je u austrijskoj prestonici održao predavanje.

Marković je predavanje “Srbi – narod jedinstven na svetu” održao u svečanoj sali Zajednice srpskih klubova, a druženje i razgovor sa publikom potrajali su puna tri sata. Predavanje je organizovalo

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” u okviru aktivnosti povodom otvaranja Biblioteke “Mina Karadžić”.

Marković je govorio o tome zašto je dobro biti Srbin, te u čemu su sve Srbi jedinstveni, podsećajući na Vinču i Lepenski vir, naše zaslužne vladare, poput Stefana Lazarevića, Sretenjski ustav, borbu za slobodu i demokratiju, Prvi srpski ustanak…

Podvukao je da će se borba za srpstvo rešiti u Beču, zbog brojne srpske dijaspore.

– Naša deca mogu da biraju koji će identitet izabrati, ali Srbi u Austriji treba da se organizuju, da imaju jasan stav i zahteve i da svojim angažovanjem utiču na političke odluke na gradskom i saveznom nivou u toj zemlji – istakao je Marković.

Naveo je i da SPC treba dodatno da se angažuje i pruži doprinos u očuvanju i negovanju kulturnog i verskog identiteta, pojača svoj pastirski rad.

Upitao je i zašto nema crkvenih škola u Beču, vrtića, ali i zbog čega Srbi nemaju status nacionalne manjine u Austriji.

Luka Marković

– To su pitanja kojima treba da se pozabavimo i koja treba da budu sistemski rešena – rekao je Marković.

Posebno je ukazao da je našem narodu u Austriji potrebno zajedništvo.

– Srbi su moćna zajednica u Austriji i treba da su jedinstveni kada je reč o pitanjima koja su od opšteg nacionalnog interesa, kao što su očuvanje srpskog jezika i ćirilice, naše kulture i tradicije. U Beču se vodi skrivena borba za očuvanje Srpstva, a ja gledam na Beč kao veliki centar Srpstva – poručio je Marković.

Predavanju su, između ostalih, prisustvovali i dr Vjera Rašković Zec, dr Zoran Babić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Mecanović, novinar i kulturni poslenik, Slavica Klein, predsednica Kulturnog društva Zlatna reč-srpska kruna, Radmila Maksimović, predsednica KUD “Branko Radičević”, Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, humanitarac Milun Nikolić sa suprugom Nadom, Dejan i Gordana Nikolajević i mnogi drugi.

Publika je bila oduševljena predavanjem i prilikom da se upozna sa sadržajem knjiga “Istorijske (ne)prilike” i “Alternativna istorija”, koju je Marković nedavno objavio sa kolegom istoričarem Čedomirom Antićem.

Očuvati jezik i ćirilicu: Predrag J. Marković

Doznake kao spas

Osvrćući se na teške ekonomske prilike, Marković je naglasio je da je upravo dijaspora svojim doznakama, spasila Srbiju i Republiku Srpsku.

– Gastarbajterski novac je veći od poljoprivredne proizvodnje- rekao je Marković i naglasio da Srbija treba i dalje da podiže svoju privredu i ekonomski jača.

Svetlana Matić

Pokloni i zahvalnice

Svetlana Matić, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić” je predstavljajući gosta istakla da je Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju, profesor Univerziteta Singidunum i potpredsednik SPS-a, kao i da je svojim dolaskom dao podršku radu ASKD i Zajednice srpskih klubova.

Gost iz Beograda je u znak podrške Biblioteci “Mina Karadžić” poklonio svoja dela, a Svetlana Matić mu je u ime društva uručila Zahvalnicu za donaciju knjiga.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova, uručio je gostu knjigu “Srbi u Austriji” na nemačkom jeziku i zahvalio mu na svemu što čini za srpski narod u rasejanju.

Katarina Milisavljević

Himna na violini

U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja Katarina Milisavljević, koja je izvela himnu Srbije “Bože pravde” i numeru “Jutros mi je ruža procvetala”.