Beč je grad i naše kulture

0

Slobodan Vladušić i Srđan Mijalković

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, predstavio je Slobodana Vladušića, pisca i docenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, glavnog urednika časopisa "Letopis Matice srpske" i dobitnika brojnih književnih nagrada.

Vladušić, kome je ovo bio prvi književni nastup u Beču, rekao je da to smatra nastavkom ozbiljne tradicije kulturnog života Srba u glavnom gradu Austrije.

– Beč nije strani grad za srpsku kulturu budući da je veliki broj srpskih pisaca boravio, školovao se i stvarao u njemu. Vi ovde niste stranci već nastavljate lepu i kulturnu misiju srpskog naroda i srpske kulture u Beču – poručio je Vladušić.

 

Govoreći o svom najnovijem romanu "Mi, izbrisani" koji je objavljen prošle godine, Vladušić je objasnio da se radi o modernoj formi sajber romana, ali i istovremenom čuvanju tradicije. Autor je za ovaj roman dobio književnu nagradu "Meša Selmović".
 

Treći rođendan

Srđan Mijalković je podsetio da Prosvjeta 25. maja obeležava tri godine postojanja, a samim tim i održavanja duhovnih razgovora koji ove godine imaju moto "Autori s principom".
U okviru ovogodišnjih duhovnih razgovora Prosvjeta će u junu ugostiti i pisce Vladimira Pištala i Vesnu Kapor.

Vladušić je rekao da je radnja romana smeštena delom u takozvanom sajber svetu sa ciljem da se čitaocu obrati na novi moderan način, a istovremeno sačuva prošlost i vraćanje tradiciji i prilagodi ga naletu modernog.

U sklopu ovog jedinstvenog romana na srpskoj književnoj sceni izrađen je i virtuelni deo i internet stranica (www.slobodanvladusic.net) kojom autor ilustruje, kako objašnjava, odbrambeni modernizam.

U nastavku je bilo reči i o prethodnim Vladušićevim delima, esejima "Crnjanski, megalopolis" i romanu "Forvard".

Publika je imala priliku da razgovara sa autorom o aktuelnim kretanjima srpske kulture i književnosti i dilemama sa kojima se dijaspora suočava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here