Promo
Beč

Iako je kineski Vuhan, u kojem je izbila infekcija koronavirusa na 8.000 kilometara udaljen od Austrije, u Beču vlada strah od Azijata.

U Beču je jedan bračni par iz Tajvana, čija ćerka je urednica u državnoj radio stanici “Oe3”, napadnuta tokom vožnje gradskim prevozom. Najpre je jedan putnik počeo da vređa bračni par, a zatim, kada je metro stao u stanici, oborio je 80-ogodišnjeg državljanina Tajvana izguravši ga iz vagona.

Takođe, u glavnom gradu Austrije jedna Kineskinja je napadnuta u supermarketu. Usled ovih napada u kineskoj zajednici kruže upozorenja da treba biti posebno obazriv u javnosti.

Strah od koronavirusa odražava se i na poslovanje kineskih restorana u Austriji.

– Trenutno imamo restorane koji imaju gubitke i u visini od 50 odsto – rekao je predsednik Udruženja kineskih privrednika Zu Maozu bečkom dnevniku “Esterajh”.

Kineska zajednica strahuje da bi, kada se u Austriji bude potvrdila prva infekcija koronavirusom, broj gostiju kineskih restorana mogao da opadne i za 90 odsto.

Zu kaže da su vlasnici i osoblje kineskih restorana suočeni sa pitanjima da li namirnice koje prerađuju dolaze iz Kine. On ukazuje da kineski restorani čak 90 odsto namirnica kupuju u Austriji, a ostatak dolazi pre svega iz Indije, Vijetnama ili Laosa, kao i da ono malo što se iz Kine naručuje putuje 45 dana, vreme koje nijedan virus ne može da preživi.

Na drugoj strani, vozači su suočeni sa po njima pozitivnim posledicama. Naime, uobičajeno je da se u ovom periodu, vremenu semestarskih raspusta, cene goriva nalaze na najvišem nivou.

Međutim, koronavirus je doveo do pada cena naftnih derivata na benzinskim pumpama za 20 odsto. Tako sada litar dizela može da se kupi za samo nešto više od 1 evra, a benzin za 1,1 evra. Očekuje se da bi cena goriva mogla pasti i ispod 1 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here