Promo
Beč

Glavni grad Austrije, Beč, od iduće godine želi da prestane sa novim zaduživanjima, nakon što je dostigao rekordni nivo dugova.

Sledeće godine, prema ministru finansija pokrajine i grada Beča Peteru Hankeu, planirano je i smanjenje duga za 182 miliona evra.

To bi bio prvi nulti deficit od 2008. godine, nakon što se računa da će nivo zaduženosti Beča ove godine dostići 6,86 milijardi evra.

Štednja je planirana kroz veću efikasnost administracije.

Beč je u proteklih 15 godina porastao za čitav jedan grad poput Graca, a u administraciji nije došlo do povećanja broja zaposlenih, koji ima oko 30.000, preneo je Hanke.

Ukazao je da digitalizacija omogućava povećanje efikasnosti.

On je predstavio da je obim budžeta za iduću godinu predviđen na 16,25 milijardi evra.

Što se izadataka tiče najviše odlazi na zdravstvo i to 4,4 milijardi evra, zatim obrazovanje sa 1,9 milijardi evra, i socijalna pitanja 2,1 milijardi evra.

Po prvi put je u budžetu navedeno koliko novca namerava da se potroši za mere koje se tiču borbe protiv klimatskih promena.

Tako je, u budžetu predviđeno 90 miliona evra za sanaciju zgrada u cilju veće energetske efikasnosti, 64 miliona evra za očuvanje i proširenje zelene površine i šuma, te i 22 miliona evra za planiranje prostora u skladu sa ekološkim potrebama.

O budžetu skupština Beča raspravljaće krajem meseca, a opozicija već sada kritikuje da se u predlogu mnogo toga „ulepšava“ i „skriva“.

Takođe opozicija podseća da se zaduženje Beča u dva mandata vladavine Socijaldemokratske partije (SPO) i Zelenih povećalo na skoro sedam milijardi evra, što je znači uvodstručenje u odnosu na prethodni period.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here