Z. Mirković i Srpski centar
Nastavak tradicije: Svetosavski bal održan 2020.

Do najprestižnijeg događaja među našim ljudima u Austriji, Svetosavskog bala koji organizuje Srpski centar, o kome se mesecima govori, ostalo je još samo nekoliko dana. Posle niza godina u bečkom Parkhotelu Šenbrun, 24. Svetosavski bal će 10. februara biti održan u palati Hofburg, najprestižnijoj i najznačajnijoj palati u Beču koja je veoma tražena kao balska dvorana. U Beču se održava više od 400 balova, a samo 15 najpoznatijih, ako se izuzme Operski bal, ima privilegiju da se održi upravo u Hofburgu, koji je bio rezidencija Habzburškog carstva. Kompleks se sastoji od 240.000 kvadrata i 2.600 prostorija.

– Želimo da Hofburg, kao najprestižnije mesto, ostane lokacija na kojoj će se održavati Svetosavski bal, i to u čak šest svečanih prostorija, uključujući i čarobnu Ceremonijalnu salu, što čitavom događaju dodatno daje na ekskluzivnosti – kaže Milan Vidović, predsednik Srpskog centra i Organizacionog odbora bala.

Uprava Srpskog centra na jednom od balova u Hofburgu

Sadržaj bala biće izuzetno dinamičan, kako vizuelno tako i muzički, a zamišljen je svečano, sa akcentom na upoznavanju, druženju i zabavi. Tako će 1.500 gostiju imati priliku da uživa u bogatom programu koji izvodi više od 200 umetnika, na čelu sa umetničkim direktorom bala Miloradom Samardžijom.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu predstaviće se numerama “Ko to tamo peva” i “Krcko Oraščić”, a u programu učestvuju još Simfonijski orkestar i Hor Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”, Bojana Stamenov, nekadašnja predstavnica Srbije na Evroviziji, Boris Režak, bend Rogati i mnogi drugi umetnici koji će nastupiti i prirediti gostima 12 sati scenskog programa.

– I u Ceremonijalnoj sali goste očekuje vrhunska muzika i zabava uz pretponoćni repertoar benda A:Muzika i mladih pevačica Đurđice Gojković, Lorene Janković i Milane Prodanović. Publika će moći da uživa u klasičnim, soul, fank i pop melodijama – najavio je Branko Jovović, zamenik predsednika Srpskog centra i član Organizacionog odbora bala.

Njegov kolega Nikola Osmokrović se posebno raduje nastupu benda Makao koji, kako kaže, priređuje jedinstvenu zabavu, svojom svirkom zove na ples i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zahvaljujući raznovrsnom programu Svetosavski bal je most između tradicionalnog i modernog, evropskog i balkanskog, na njemu se pleše valcer, ali i igraju stare gradske igre. Na balu će u ponoć oživeti balkanski duh i na nov način biti izveden čuveni “Srpski kadril”, prvi put u okviru austrijske balske scene.

“Srpski kadril”, koji je komponovao Johan Štraus Mlađi i prvi put je izveden 1846. godine. Od 1998. i obnavljanja tradicije Svetosavskog bala, sastavni je deo programa, ali je do sada ta numera bila samo instrumentalni deo programa, a ove godine gosti će prvi put biti pozvani da zaplešu uz tu melodiju, te će “Srpski kadril” biti svojevrstan “Kadril publike”.

– “Srpski kadril” je oduvek sastavni deo našeg bala, a sada će biti i najnoviji “Kadril publike” bečke balske scene. To će biti i apsolutni vrhunac večeri, za publiku, za goste, naročito one koji će prvi put biti na balu. Radujem se predstojećoj dobroj zabavi i balskoj atmosferi – kaže Vidović.

Ideja organizatora je da svake godine predstave jedan grad iz Srbije. Tako će ove godine kroz učešće kulturno-umetničkih društava biti predstavljen grad Šabac. Prethodni put bal je održan 2020. godine, a 2021. i 2022. nije organizovan zbog korone.

Najprestižnije mesto: Palata Hofburg u ruhu Svetosavskog bala
Knez Miloš Obrenović

Pravila oblačenja

Među gostima iz kulturnog i javnog života biće predstavnici Ambasade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, vojni izaslanici, predstavnici grada Beča, visoki zvaničnici austrijskih institucija, poznate javne ličnosti, privrednici, studenti i mnogi drugi koji žele da vide i dožive ovaj glamurozni događaj.

Gosti će prilikom dolaska morati da ispoštuju pravila oblačenja. Dame moraju obući dugačke balske haljine, dok gospoda mogu doći u crnom fraku, smokingu ili svečanom crnom odelu.

Obavezne su balske haljine i svečana crna odela

Humanitarna aukcija i tombola

Svetosavski bal jeste manifestacija humanitarnog karaktera, te su mnogi ljudi prepoznali izuzetnost njegovog značaja. Gosti bala će ove godine na aukciji, koju je Srpski centar organizovao u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića, imati priliku da osvoje potpisan Novakov dres. Pored toga, biće i aukcija umetničkog dela, rezultata saradnje dvojice savremenih umetnika i akademskih slikara iz Srbije – Marka Kusmuka i Damjana Kovačevića. Prihod ide za opremanje vrtića na Kosovu i Metohiji.

U sklopu humanitarnog karaktera bala goste očekuje i tombola. Prilikom učešća posetioci mogu dobiti odlazak na neku od ponuđenih destinacija u Srbiji, a novac od prodatih lozova ide u humanitarne svrhe.

Na aukciji Novakov dres

Još malo karata

Ostalo je još vrlo malo karata za bal koje se mogu kupiti preko sajta njnjnj.savaball.at, gde se nalaze i sve informacije o događaju.

Jedna grupa građana uputila je protest zbog navodne promene imena bala u Savabal, kako stoji na zvaničnom sajtu bala. Iz Srpskog centra ističu da ime nije promenjeno, da se radi i dalje o Svetosavskom balu, ali da je iz marketinških razloga na sajtu navedeno ime “Savabal”, kako bi se privukao i veći broj Austrijanaca i približila im se naša tradicija.

Knez Miloš okupljao bečke Srbe

Tragajući za istorijatom nastanka “Srpskog kadrila” došlo se do zanimljivog podatka da je knez Miloš Obrenović, koji je od 1842. godine živeo u Beču i posećivao balove, dao nalog Johanu Štrausu sinu da napiše kompoziciju prikladnu za Slavenski bal. Miloš Obrenović je Slavenskim balom želeo da okupi ugledne Srbe koji su živeli i radili u austrijskoj prestonici u to vreme, a među njima su bili i velikani Vuk Stefanović Karadžić i Branko Radičević. Posle stogodišnje pauze, 1998. Srpski centar je obnovio tradiciju i organizovao srpski bal pod novim imenom – Svetosavski bal.