pixabay.com
Beč

Grad Beč namerava da podstakne gastronomiju, koja od petka, posle dvomesečne pauze, ponovo počinje sa radom, sa vaučerom do 50 evra po domaćinstvu.

– Sva domaćinstva će od sredine juna dobiti vaučer u visini do 50 evra – najavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

On je kazao da će svih 950.000 domaćinstava dobiti vaučer – domaćinstva sa jednim članom bon od 25 evra, a sa više članova vaučer u vrednosti od 50 evra.

Taj vaučer će do kraja septembra moći da se iskoristi za posetu restoranima i kafićima koji učestvuju u toj akciji. Jedino što se vaučerom neće moći platiti su alkoholna pića, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ova akcija opteretiće gradski budžet, inače u godini izbora u Beču, za 40 miliona evra.

– Možemo to sebi da priuštimo – rekao je gradonačelnik Ludvig dodajući da je proteklih godina dobro upravljano finansijama i da sada, u teškim vremenima, mogu da se iskoriste potrebna sredstva.

On je ukazao da bečka gastronomija privredi grada svake godine doprinosi sa oko 1,4 milijardi evra. Sada se ovom merom, dodaje, žele podstaći Bečlije da posete svoje ugostiteljske objekte.

Predsednik Privredne komore Beča Valter Ruk naglasio je da su vaučeri stimulans za ponovo pokretanje gastronomije.

Koliko će se lokala u petak, od kada ponovo mogu da rade, stvarno otvoriti, i koliko njih će srednjoročno moći da preživi krizu, on nije želeo da proceni. Ruk svakako očekuje pad prihoda između 40 do 50 odsto u gastronomiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here