Z. Mirković
BOGATA ISTORIJA: Učesnici prigodne svečanosti

U Beču je na Vidovdan otkrivena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerki reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Spomen-ploču koja se nalazi na zgradi u ulici Rasumowskygasse 22, u Trećoj bečkoj opštini, otkrili su Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Projekat postavljanja i otkrivanja spomen-ploče, realizovalo je Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić”.

– Ovo obeležje je 50. po redu srpski trag u Beču, čime smo kao narod, pokazali našim domaćinima Austrijancima da imamo bogatu istoriju i kulturnu baštinu – istakla je da je prof. Svetlana Matić, predsednica društva “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Ambasador Rodić je podsetio prisutne na zasluge Mine Karadžić, na polju prevođenja srpskih narodnih pesama i u oblasti slikarstva i naglasio da će trenutak otkrivanja spomen-ploče postati istorija.

Vladika Andrej zahvalio je ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” i predsednici društva lično, na ovom velikom poduhvatu i naglasio da je Beč, postavljanjem spomen-ploče, postao još atraktivniji grad.

Realizaciju ovog jedinstvenog projekta, podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zajednica srpskih klubova u Beču, stanari i vlasnik zgrade Klaus Uriah.

On je dobio zahvalnicu društva i knjige posvećene Mini Karadžić, koje će na molbu Svetlane Matić, pokloniti stanarima zgrade.

– Ovaj događaj je važan simbol kulture, koji povezuje dva naroda. Velika mi je čast što će spomen-ploča Mini Karadžić, austrijsko-srpskoj književnici i slikarki, krasiti zidove zgrade koja ima bogatu istorijsku priču – istakao je Klaus Uriah.

Aleksandra Psihos, predstavnica Treće bečke opštine naglasila je značaj ovog spomen-obeležja za opštinu.

Muzički deo programa, ulepšala je zvucima violine, Katarina Milisavljević, briljantnim izvođenjem himni Austrije i Srbije i kompozicije “Na lepom plavom Dunavu”. Katarina je potomkinja Alekse Vukomanovića, supruga Mine Karadžić.

Cveće za Vuka

Posle završetka zvaničnog dela programa, učesnici skupa položili su cveće na obližnji spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, Među prisutnima bili su, između ostalih Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Zoran Ilić, predstavnik vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), prof. Jovica Đorđević,Boris Drinić, advokat, Milun i Nada Nikolić, familija Nikolajević i druge značajne ličnosti iz sveta kulture i biznisa.