commons.wikimedia/Krzysztof Dudzik

Politikolog Beljulj Bećaj izjavio je da je sastanak u Tirani koji je nemačka kancelarka Angela Merkel održala sa liderima zemalja Zapadnog Balkana važniji od sastanka održanog u Srbiji i da očekuje promene u odnosima između Srbije i Kosova.

– Kod premijera Kosova Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, i pored značajnih razlika u kreiranju politika, vidi se dimenzija u smeru nastavka procesa. Poenta je u tome da, uprkos razlikama oba lidera imaju zajednički imenitelj koji ima veze sa formiranjem etničkih država. Ne isključujem postignute sporazume, ali ono bitno što ima veze sa suštinom problema, odnosno sa priznanjem statusa Kosova, može krenuti u drugom smeru i promeniti orijentaciju – rekao je Bećaj.

Govoreći o ideji promene granica i razmene teritorija, Bećaj je rekao da bi, ako to ne uspe, mogao biti doveden u pitanje “sporazum” koji ujedinjuje Srbiju sa Republikom Srpskom i Kosovo sa Albanijom.

– Nisam siguran da se bavimo promenom granice, imam naznake zbog kojih sumnjam da pitanje formiranja etničkih država može biti i bez promene granica. Ako svi pokušaji promene granice ne budu uspeli, a mislim da neće uspeti jer je to Nemačka zaustavila. Ali, Merkel odlazi i bojim se da to može dovesti do regionalne nestabilnosti – dodao je Bećaj.

Prema njegovim rečima, Vučićeve izjave da neće priznati Kosovo i da će s Albancima postići sporazum bez pominjanja Kosova kao države nisu bespredmetne. Za Bećaja su takve izjave pokazatelj “da se sporazum o formiranju etničkih država može postići bez promena granica Kosova”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here