Youtube/Al Jazeera Balkans
Aleksa Bečić

U Podgorici je večeras održan novi protest protiv najave formiranja manjinske vlade.

Protestu je prisustvovalo više hiljada građana.

Oni su se oko 18 časova okupili prekoputa Hrama Hristovog vaskrsenja, a onda su nakon obraćanja lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića prošetali delom grada preko Morače.

Bečić je tokom obraćanja okupljenima poručio da je navodna većina od 49 poslanika za formiranje manjinske vlade – propala.

– Tamo gde ne stanuje volja naroda, stanuju korupcija i kriminal… Crna Gora nikad više ne sme da živi u podelama. Potrebni su joj pomirenje, sloga, ekonomski prosperitet… Hvala vam što ste veličanstvenim skupovima doveli do toga da poremetimo planove onih koji su krenuli izdajničkim putem i omogućili da ostvarimo nekoliko pobeda. Onemogućili smo ih da u februaru, po brzoj proceduri, izaberu antidemokratsku vladu. To ne mogu sad sprovesti po kratkom naumu. Sad je sva moć u rukama potpredsednika Skupštine Strahinje Bulajića. Drugo, nema odlaganja (lokalnih) izbora. Idemo 27. marta na izbore u Beranama i Ulcinju, a krajem maja u Podgorici i petnaestak drugih opština. Videće tada šta je narodna volja. Svedočićemo najvećoj pobedi narodne volje. Treća stvar je to što je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon 17 godina otišala u opoziciju na Cetinju – istakao je Bečić.

Bečić je naveo da građani ne žele DPS i povratak u neslobodu, kao i da im je dosta “antidemokratskog sistema vladanja”.

– Zato su ovo velike i značajne pobede. Imamo još jednu – sad je svima jasno, nakon poslednjih izjava i nezadovoljstva članstva pojedinih partija, da je navodna većina od 49 poslanika za novu manjinsku vladu – propala. Pitanje je imaju li više četrdeset jednog, a kamoli 49 poslanika. Zato moramo da nastavimo još odlučnije, masovnije i energičnije – dodao je on.

Istakao je da iza sebe ima ujedinjenu Crnu Goru i ljude svih vera i nacija.

– Puno mi je srce što sam prepoznao čak i one kojima su ovo prvi protesti, a koji možda nisu glasali ni za jednu od pobedničkih koalicija. Crna Gora je naša majka, nemamo rezervnu zemlju. Jedina podela koje treba da postoji je na funkcionere koji su sluge naroda i one koje daju državna sredstva privilegovanim pojedincima. Služimo samo Crnoj Gori. Možda nismo mnogo omiljeni u nekim regionalnim centrima moći. Nećemo služiti Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Tirani, već samo Crnoj Gori. Sluga mogu biti samo narodu Crne Gore. Nikom drugom ništa ne dugujem. Sa svima možemo da budemo partneri, ali mene obavezuje samo volja naroda Crne Gore – podvukao je Bečić i dodao:

– Bilo je svađa i pre 30. avgusta 2020. godine, pa nije bio problem da nakon toga formiramo vlast, jer su svi rekli – ne s DPS-om. Rekao sam da sam spreman da se izvinim i sve oprostim samo ako kažu da neće s DPS-om. Ali nisu hteli da kažu. To je jedina linija razdvajnaja – na one koji žele da stvore parlamentarnu većinu s DPS-om i na one koje neće. Biće im sve složenija situacija jer će se narod sve više buniti. Znam da su očekivali da će brzinski realizovati ovaj plan. Ali vi ste pokazali da nema prepreke i novca koji nas i vas može kupiti. Ustaj Crna Goro, jer nikad nisi poklekla. Odbrani izbornu volju, da ne pobede kriminal i korupcija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here