Tanjug
Foto: Ilustracija

Studija o zaraženosti bečkih đaka je pokazala da gotovo među njima ne postoji imunitet na korona virus, što pokazuje da nisu oni ti koji šire novu bolest.

Od nešto više od 2.000 testiranih đaka, prema preliminarnim rezultatima, samo 26 je imalo prisustvo antitela.

Među oko 500 osnovaca samo su dva, pre leta, prošla infekciju koronavirusom, objasnio je Tomas Frišer, koautor studije u izjavi agenciji APA.

Pre svega kod dece ispod deset godina postoji jako mali broj dece sa dokazanim antitelima, kazao je on.

Kod tako malog broja dece koja prikazuju antitela ne može se govoriti da su oni „veliki raspirivači“ infekcije, podvukao je Fišer.

Prema njegovim rečima, već sada se može doneti zaključak da pre svega deca uzrasta osnovaca ne predstavljaju zapažen izvor infekcije.

Kako će izgledati situacija u školama na jesen za sada se ne može predskazati, rekao je on dodajujći da će sa zahlađenjem doći do širenja drugih bolesti.

Fišer je kazao da je u Beču bilo samo sporadičnih slučaja oboljenja dece, od kojih je malo hospitalizovano, a nijedan imao težak oblik oboljenja od kovida.

On je ukazao da je u pedijatriji, posebno, teško razdvojiti simptome, što će biti problem na jesen kada nastupa sezona gripa, pa postoji opasnost od preterane izolacije dece, odnosno mogućeg prekasnog lečenja infekcije.

Zbog toga, smatra, jasno je koliko je potrebno imati dovoljno testova koji mogu prikazati rezultate u roku od par sati, kako se ne bi rizikovala prekasna terapija kod dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here