Unsplash
Ilustracija

Početkom novog semestra Ekonomski univerzitet (WU) u Beču primeniće 2G pravilo, odnosno u zgradu će moći da uđu samo vakcinisani ili studenti sa potvrdom o preležanom Covidu 19.

Takođe, od 1. marta ponovo kreću nastava i ispiti “uživo” i ukida se onlajn ponuda.

Za nevakcinisane, kako je poručila rekortka Edeltraud Hanapi-Eger u izjavi dnevniku “Standard”, neće biti kompenzacije ili onlajn ponude, već samo mogućnost stavljanja u mirovanje semestra.

WU, kao ustanova nauke, veruje u vakcinu protiv koronavirusa, i uvođenje “2G” je samo logična posledica koja proizilazi iz obavezne vakcinacije, podvukla je ona.

Rektorka je istakla da do kraja zimskog semestra važi “2,5G” pravilo, koje dozvoljava ulazak u zgradu i sa negativnim antigenskim ili PCR testom, a za nedelju ispita nevakcinisani će morati imati negativan PCR test.

Inače, od 1. marta pravila koja važe za studente primenjivaće se i na zaposlene, tako da oni koji nisu vakcinisani moraju računati na radnopravne posledice, koje mogu ići do obustavljanja isplate plate.

Hanapi-Eger ne računa sa velikkm problemima, jer je već u novembru 97 odsto osoblja bilo vakcinisano, a od jeseni su primani novi zaposleni samo ako ispunjavaju “2G” pravilo.

Kada je reč o studentima, kojih na WU ima 21.200, trenutno je 90 odsto vakcinisano.

Do sada je u Austriji “2G” pravilo primenjivao samo Univerzitet u Klagenfurtu, i to od novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here