commons.wikimedia/My Friend
Beč

Bečki gradski prevoznik “Viner Linien” (Wiener Linien) reaguje na energetsku krizu paketom mera, što će osetiti građani.

Odlučeno je da se smanji temperatura u metrou i tramvajima za dva stepena, saopštile su “Viner Linien”.

Do sada je temperatura u vozilima gradskog prevoza bila na 20 stepeni, a sada će ciljna temperatura biti 18 stepeni.

Takođe će biti ograničenja kod osvetljenja, te će biti ugašeno osvetljenje simbola gradskog prevoznika, a i umetnička dela u stanicama neće više biti posebno osvetljena.

Te mere će biti primenjene za jesen i zimu.

Istovremeno “Viner Linien” će ubrzati zamenu osvetljenja i prelazak na LED sijalice u stanicama i vozilima.

Takođe će u pojedinim objektima biti ugrađeni i vremenski šalteri, koji treba da regulišu vreme paljenja osvetljenja.

Pored toga planirana je i optimizacija postrojenja za provetravanje, a grejanje na gas biće sukcesivno zamenjeno za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Obnovom oko 400 autobusa “Viner Linien” su uspele da smanje potrošnju energije za jednu trećinu, iako je ponuda istovremeno proširena za šest odsto.

Novim merama štednje “Viner Linien” očekuju smanjenje potrošnje za oko 11 gigavat sati godišnje, što odgovara godišnjoj potrošnji oko 3.000 četvoročlanih domaćinstava.

– Proteklih godina smo već sproveli niz mera kako bi veoma efikasno koristili energiju. U trenutnoj krizi je u našoj odgovornosti da još jednom analiziramo sve mogućnosti za štednju – rekao je direktor “Viner Linien” Ginter Štajnbauer.

Dva miliona putnika dnevno daju značajan doprinos zaštiti klime time što se voze povoljno i energetski efikasno metroom, tramvajima i autobusima, objasnio je pokrajinski sekretar za gradski prevoz Peter Hanke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here