Tanjug/AP

Islamski terorista Kujtim Fejzulaj, koji je 2. novembra u centru Beča izvršio oružani napad i ubio četiri, a povredio više od 20 osoba, planirao je napad i na crkvu, saopšteno je danas na konferenciji za štampu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer kazao je da je terorista nameravao da ciljano traži žrtve i u crkvama, pre nego što ga je policija ubila.

Uzor teroristi, inače Makedoncu albanskog porekla rođenom u Beču, očigledno je bio napad na crkvu Notr Dam u Nici krajem oktobra, u kojem je jedna žena ubijena.

Nehamer je najavio da se sada, zbog tih saznanja istrage, pojačava nadzor crkava i drugih verskih objekata.

Generalni dirketor za javnu bezbednost Franc Rug najavio je da se od sada verski objekti nadziru prikriveno i javno.

Nehamer je najavio i da će i božićne pijace štititi Kobre.

– Advent je pred nama, a važno je i vreme posle toga – poručio je on.

Za sada je još otvoreno koliko dugo će crkve biti nadzirane.

– Nalazimo se u veoma škakljivoj fazi, jer bi teroristički napad mogao biti uzet kao uzor drugima koji bi želeli da imitiraju napadača – istakao je Nehamer ne želeći da iznosi detalje.

Najavio je i da se jačaju snage za brzo delovanje Kobre u cilju odbrane od terorističkih napada u gradovima.

Te snage treba da budu brze u reakciji i eliminaciji napadača, te pojačaju i osećaj bezbednosti kod građana, objasnio je Nehamer.

– Moramo kao društvo da se borimo protiv terorizma. Nećemo odustati od naših sloboda zbog terorizma – kazao je Nehamer i pozvao građane da pozovu policiju čim nešto primete.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime