Printscreen: Youtube/Crvena zvezda
Matija Bećković

Na 25. jubilarnim Pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.

– Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Nekoga su jednom tako pitali: Da li je Kosovo najskuplja srpska reč? On je rekao nije. “Budućnost je najskuplja srpska reč”. Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, ona (reč Kosovo) sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč, a ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg i ono je svuda gde ima našeg naroda. Da dodam i to da često čujemo da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako čujemo i da nam ga traže – poručio je Bećković.

Srpski akademik je podsetio da se Kosovo ne može gledati sa zemlje jer ono i nije na njoj i potvrdio to Popinim stihovima: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

– Ko bi to rekao da će u našem veku, ono doseći takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer, ono ipak na kraju krajeva zavisi od nas i ako bude nas, biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, i oni, umesto da mu kažu, dao si nešto što nije tvoje, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše – rekao je Bećković.

Govoreći o priznanju koje je dobio, Bećković kaže da je poezija neodvojiva od vere.

– Osvedočili smo se kako nema ateističke poezije. Ovde, na ovom mestu, nedaleko od ovih velikih svetinja bila je čitava vojska pesnika – rekao je pisac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here