Medija centar Beograd
Matija Bećković

Akademik Matija Bećković izjavio je da su za ono što su učinili za jedinstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC), nekad Sinan-paša, a danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović, zaslužili su obojica – Orden Svetog Save.

– Crna Gora se suočava sa istragom potomaka i pokušajem pretvaranja u golu ledinu bez moralnih zasluga i ikakvih svetinja, osim NATO raketa, sa kojima će u 21. veku krenuti sve iz početka – rekao je Bećković.

On je za “Večernje novosti” ukazao da ni u delima engleskog pisca Džordža Orvela, nema da je neka partija osnivala crkvu, što je, kako je naveo, ideja vladajuće neokomunističke crnogorske partije.

– Pokušajem otimanja hramova dirnuli su u nešto u šta nisu smeli dirati. Za ono što su učinili za jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, nekad Sinan-paša, a danas Milo Đukanović, zaslužili su obojica – Orden Svetog Save – ocenio je Bećković.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi veroispovesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

3 COMMENTS

  1. Sto Matija kaze ili napise ne moze se komentarisati. Nema mozga za to.
    Obzirom na temu reci cu samo – AMIN.

  2. Матија се добро служио језиком и као млад, обдарен, песник на првој промоцији у Титовом Дому Синдиката 1965 у Београду, кад многи још нису ни чули за њега.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here