Z. Mirković
RETKO PALI AUTOMOBIL: Nemanja Damnjanović

Visoka cena goriva na benzinskim pumpama, koja je prošle nedelje bila iznad 2,5 evra, a na pojedinim mestima i više od tri evra po litru, uticala je na smanjenje saobraćaja u Beču. Mnogi žitelji prestonice prelaze na javni prevoz, a Nemanja Damnjanović, razmišlja da neke relacije prelazi peške.

Cena se za vikend stabilizovala na visokom nivou od oko dva evra. Tako je dizel početkom ove nedelje “pao” na 1,9 do 2,2 evra po litri, a benzin na 1,89 do 1,98 evra po litru, ali je i pored toga na ulicama Beča jasno vidljiv manji broj vozila.

Izuzev u jutarnjem i poslepodnevnom špicu gotovo da nema zastoja na ulicama u kojima je doskoro uvek vladala gužva.

Na Girtlu, spoljnom kaišu oko centra, na primer, saobraćaj je od podneva do poslepodnevnih sati, proređen do te mere da se prolazniku može učiniti da su ulice potpuno prazne, kao za vreme epidemijskog lokdauna. I na Ringu, unutrašnjem kaišu oko centra, nema zastoja, dugih kolona, što je uobičajeno tokom celog dana.

Visoka cena goriva, uz činjenicu da je od 1. marta u celom Beču uvedena naplata parkiranja, koja je do tada bila samo u određenim delovima grada, navela je Bečlije da dobro razmisle da li će da upale svoj automobil.

Tako najveći broj Bečlija više ne koristi automobile za kratke relacije, a mnogi su već prešli na gradski prevoz.

Nemanja Damnjanović, bivši poslanik u bečkoj skupštini ukazuje da je cena goriva postala problem po kućni budžet mnogih žitelja austrijske prestonice, a tako i Srba koji rade u ovom gradu.

PRAZNE ULICE: Pre samo meseca dana gužve su bile celodnevne

“Naravno da se primećuje prethodnih nekoliko dana da je na ulicama Beča sve manje vozila. Problem je što se osećaju posledice rata u Ukrajini i cene goriva su drastično skočile u poređenju sa prošlom godinom za više od 50 odsto”, objasnio je on.

Damnjanović je kazao da je posle zdravstvenog problema sada usledio veliki ekonomski problem.

– Veliki broj žitelja Beča više nije u stanju da napuni rezervoar. Aktuelna situacija je zaista teška i brojne porodice u Beču nemaju novca za gorivo. Ja konkretno razmišljam da neke relacije koje sam išao automobilom zaboravim i koristim prevoz, ili idem pešice – podvukao je on.

Ugrožen prevoz đaka

Autobuski prevoznici u Austriji upozoravaju da zbog visoke cene dizela preti opasnost od obustave javnog linijskog saobraćaja, kao i prevoza đaka. Ukoliko još u ovom mesecu ne budu dobili pomoć, autobuski prevoznici ističu da neće moći da obavaljaju prevoz.

Martin Horvat iz Privredne komore Austrije kaže da bi javni prevoz mogao biti potpuno obustavljen, ako autobuski prevoznici ne budu dobili neko obeštećenje. Dodatni troškovi dnevno za 4.500 linijskih autobusa i 4.000 manjih buseva iznose oko 600.000 evra.