Tanjug/AP
Bajram Begaj

Predsednik Albanije Bajram Begaj zamolio je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Albaniji, da Azerbejdžan prizna Kosovo i da ga ne ometa na putu ka članstvu u važnim međunarodnim organizacijama.

– Što se našeg regiona tiče, ja sam svom prijatelju predsedniku Alijevu izneo stav da je Kosovo veoma važno za Albaniju. Stabilnost i demokratski napredak Kosova je važan ne samo za nas, već za stabilnost i napredak celog našeg regiona. Ohrabrujemo vladu Azerbejdžana da podrži i ne ometa članstvo Kosova u raznim međunarodnim organizacijama, kao što je Savet Evrope i da prizna putne isprave građana Kosova – rekao je Begaj.

Predsednik Albanije je istakao važnost međuparlamentarne saradnje dve zemlje.

– Osnivanje poslaničke grupe prijateljstva između Albanije i Azerbejdžana trebalo bi da bude praćeno drugim koracima koji stvaraju mogućnosti za intenziviranje saradnje između naša dva parlamenta – naveo je on.

Alijev je zatražio od Albanije da podrži zahteve Azerbejdžana za sankcije Jermeniji zbog regiona Nagorno – Karabaha.

Alijev je rekao i da je Albanija tranzitna ruta za azerbejdžanski gas u pravcu Evrope.

– Do 2027. udvostručićemo snabdevanje Evrope gasom i ovaj gas će prolaziti kroz Albaniju – rekao je Alijev i dodao da Azerbejdžan ima velike količine gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here