pixabay.com

Sjedinjene Američke Države čekaju od Rusije da ozbiljno razmotri predlog za razmenu zarobljenika ili ponudi alternativan ozbiljan predlog, izjavila je na brifingu za novinare portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je istakla da je američki predsednik Džo Bajden pokazao da želi da preduzme sve korake i donese teške odluke kako bi vratio Amerikance kući.

Ranije je diplomatski izvor za Sputnjik izjavio da Moskva i Vašington nastavljaju da komuniciraju povodom razmene zatvorenika i da poslednji međunarodni događaji nisu uticali na proces, on je precizirao da se razgovori vode “ne preko spoljnopolitičkih ministarstava, već više preko specijalnih službi”.

Ruska strana ranije je izjavila da je spremna na dijalog sa SAD o razmeni, ali posredstvom “tihe”, a ne “glasne” diplomatije.

Kremlj je saopštio da još uvek nema dogovora o eventualnoj razmetni američkih građana Pola Vilana i Britni Grajner na ruskog državljanina Viktora Buta.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je u SAD osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog “namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu”.

Pol Vilan je bivši američki marinac osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže 2020. godine; Rusija je ranije navodno tražila od SAD da se u spisak za razmeni uključi još jedan ruski državljanin, pored Viktora Buta. Reč je o Rusu Vadimu Krasikovu. U Rusiji je i Robert Gilman, bivši marinac, osuđen na 4,5 godine zatvora zbog napada na policajca, koji je prilikom izricanja presude rekao da očekuje da ga razmene i da se nada da će tako biti.

Ti procesi su često sporiji nego što to akteri žele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here