EPA/Christian Bruna
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen poručio je danas, povodom sinoćnjeg terorističkog napada u centru Beča, da mržnja nikada neće biti snažnija od zajedništva u slobodi, demokratiji i ljubavi.

Van der Belen je, u obraćanju naciji, kazao da Austrija ima strašnu noć iza sebe, pošto je u centru Beča gnusno izvršen napad na srce Austrije.

U terorističkom napadu su ubijene četiri osobe, povređeno je 17 ljudi, a policija je ubila i napadača, dvadesetogodišnjeg muškarca koji je pristalica Islamske države.

Ukazao je da je napad bio očigledno islamističko motivisan, nešto što je najgore u novijoj istoriji.

Izjavio je saosećanje sa povređenima koji se bore za život i saučešće porodicama žrtava, ali i zahvalnost policiji, vojnicima koji svojim životima brane bezbednost zemlje, kao i hitnim službama za požrtvovanost.

Posebno se zahvalio i međunarodnoj zajednici što je jedinstveno i solidarno stala uz Austriju.

Atentat je bio usmeren protiv svih nas koji cenimo život u slobodnom društvu. Usmeren je protiv slobodnog društva, u kojem se živi uz međusobno poštovanje, protiv liberalne demokratije. Život koji teroristi očigledno iz dna duše mrze. Na tlu Evrope je za demokratiju vekovima vođena preteška borba da bi se tako lako predali. Ko to pretpostavlja nas ne poznaje – poručio je Van der Belen.

Istakao je da mržnja neće naći plodno tlo u Austriji.

-Nećemo dozvoliti da nas ta mržnja zarazi, već ćemo štiti naše vrednosti i demokratije. Poručujemo mržnja nikada ne može biti snažnija od našeg zajedništva u slobodi, demokratiji i ljubavi. Živela sloboda, naša Republika, naša zajednička miroljubiva Evropa – zaključio je predsednik Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here