pixabay

Belgija je postigla dogovor sa francuskom kompanijom Enži o produženju veka trajanja svoja dva nuklearna reaktora za 10 godina, saopštio je danas premijer Belgije Aleksander de Kro.

– Produženje veka trajanja ova dva nuklearna reaktora je ključno za našu energetsku bezbednost – izjavio je De Kro na konferenciji za novinare i dodao da se o nekim detaljima i dalje pregovara.

Belgija ima šest nuklearnih reaktora koji proizvode polovinu električne energije u zemlji.

Od 2003. je vlada Belgije odlučila da radikalno ograniči finansiranje nuklearne energije, a prema prvobitnom planu, ova zemlja je želela da zatvori sve nuklearne elektrane do 2025. godine, prenosi Tanjug.

Ruski napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine je doveo do promene stava Belgije, koja, kao i mnoge druge evropske zemlje, strahuje za svoju energetsku bezbednost.

U martu 2022. godine je Belgija odlučila da produži vek trajanja nuklearnih reaktora Doel 4 i Tihanž 3. do 2035. godine.

1 COMMENT

  1. Svemu dodje kraj pa i dozivotnoj robiji.Imaju stvari koje se nemogu produzivati i kad dodje do njih onda momentalno ustavi ili ces imati atomsku bombu.Nema veze koja kompanija i koji bakraci,Ovo pisem iz dugogodisnjem iskustvu na tom polju,nije nikakvo zavaravanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here