EPA/Csaba Krizsan

Stručnjaci sa Gent univerziteta smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle objasniti zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao mnogo veći broj ljudi. Po njima, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima.

Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Hrvatska, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih. Suprotno tome, pandemija Covid-19 teško je pogodila severnu Italiju, Španiju i američku saveznu državu Njujork, prenosi portal „Buka“.

Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covid-19, zaključili su stručnjaci s Genta, koji su objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covid-19, piše “Libr”.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, na tom području je zabeleženo manje smrtnih slučajeva od Covid-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije.

– Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To korelira sa ozbiljnošću pandemije koronavirusa, odnosno vidimo da se epidemija Covid-19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu – objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delang sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

3 KOMENTARA

  1. A šta ako su na Balkanu i Rusiji brojali samo one koji su stvarno umrli od Korone a ne one mrtve od nečeg drugog. Testovi nisu 100% sigurni i o tome govore mnogi doktori, ali nekome je važna panika među ljudima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime