D. Matić
Ovacije: Srednja grupa domaćina i Lazar Milenković

Klub koji je osnovan pre nešto više od tri godine kao Kulturno i sportsko društvo Beli orlovi Srbije imao je prošlog vikenda premijeru kada je reč organizaciji folklorijada.

Na prvoj smotri folklora u ovom gradu, posle više od 15 godina, okupilo se oko 600 gostiju, a sve učesnike i posetioce blagoslovio je nadležni sveštenik protoprezviter-stavrofor Bogdan Smiljić.

Program je vodio Stefan Valjarević, a nastupila su četiri udruženja iz okruženja i tri ansambla domaćina.

Među gostujućim ansamblima nastupili su “Nemanjići” Dortmund, koji su imali dupli nastup (Igre iz Šumadije i Igre iz Bosilegradskog Krajišta), baš kao i Izvor iz Reklinghauzena (Igre iz Levče i Igre iz Niša), dok su se “P. P. Njegoš” iz Hama i Jelek iz Vupertala publici predstavili Igrama iz Gornje Pčinje. Najmlađa grupa domaćina, “patuljci” igrali su Kolo vodi Vasa, srednja grupa Igre iz Donje Jasenice, a velika grupa Igre iz Šumadije.

LEPOTICE: Minja Zečević, Jovana Vuksanović i Kristina Jakovljević

Sve grupe domaćina su pozdravljene burnim aplauzima publike, a prave ovacije doživela je srednja grupa u dodatnom nastupu kada su uz zvuke harmonike Lazara Milenkovića igrali Moravac, Užičko i Vlaško kolo. Osim folkloraša u program su se uključili i recitatori koji su govorili stihove o srpstvu i zavičaju, a koje su pripremili sa Jelenom Marković koja već dve godine veoma uspešno vodi recitatorsku sekciju.

Najveće zasluge za ovako veoma uspešnu organizaciju pripadaju novoj upravi kluba na čelu sa Anom Stanišić koja ujedno vodi i folklornu sekciju. Za dobro raspoloženje u sali u toku folklorijade i posle nje pobrinuli su se Slaviša i Radiša.

Debi pevačke grupe

Svoj prvi nastup na jednoj ovakvoj manifestaciji imala je i pevačka grupa Zvuk orlova koja takođe deluje pri klubu.

Specijalni gost

Za ovu priliku iz Srbije doputovao je naš poznati pesnik Milan Gajić koji je u više navrata recitovao svoje pesme.