Belorusija optužuje Poljsku za špijunažu

0
EPA/Tatyana Zenkovich

Poljske obaveštajne službe pokušale su da vrbuju beloruskog diplomatu i vojnika, saopštila je državna televizija „Belorusija 1“.

„Poslednji slučajevi su pokušaji vrbovanja naših diplomata i vojnika. U novembru-decembru, pripadnici vojne kontraobaveštajne službe pokušali su ucenama, mitom i pretnjama da nateraju pomoćnika vojnog atašea na izdaju. Obećali su mu novac, nekretnine, novi život u nekoj od zemalja EU. Diplomata nije popustio i dobio je ultimatum: da napusti diplomatsko predstavništvo u Varšavi“, navodi se u saopštenju televizije.

Kako se navodi, još jednom „oficiru koji je pohađao kurseve jezika u Poljskoj, ista obaveštajna služba ponudila je izbor – ili će postati doušnik ili da na duže vreme zaboravi na posete EU“. „Oficir je razmislio i saopštio Minsku o pokušajima vrbovanja“, navodi televizija.

Takođe je naglašeno da je belorusko „Ministarstvo spoljnih poslova već odgovorilo na oba slučaja“. „Inače, partneri su priznali slučajeve, ali su pokušali da zataškaju skandal“, dodaje televizija.

U Belorusiji su nakon predsedničkih izbora 9. avgusta počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Beloruske vlasti više puta su izjavljivale da se protesti koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji. Među zemljama iz kojih se koordinišu protestne akcije Lukašenko je naveo Poljsku, Češku, Litvaniju i Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here