K. M.

Sprska zajednica Melburna uzela je aktivno učešće u programima kojima se ovih dana obeležava Mesec borbe protiv bolesti mentalnog zdravlja. Zvanični podaci govore da je čak jedan od pet Australijanaca pogođen nekom od bolešću mentalnog zdravlja, ali i većina njih, zbog raširene stigne u drusstvu, ne usuđuje se da zatraži lekarsku pomoć.

Etničke zajednice u Melburnu aktivno su uzele učešće u promovisanju borbe protiv mentalnih bolesti, a prevashodno u upoznavanju svojih članova sa podrškom koja se nudi porodicama ili pojedincima koje prolaze kroz zdravstvene probleme.

Zajedno sa više etničkih zajednica članovi „Benđo Akademije” i folklorne grupe „Morava” iz Bransvika učestvovali su u programu kojim je ukazano na važnost potreba unapređenja mentalnog zdravlja među građanima.

– Australijska fondacija za mentalno zdravlje upoznata je da sam zdravstveni radnik, odnosno psiholog, a uz to da radim kao koreograf, pa su nas pozvali da učestvujemo u promociji Meseca borbe protiv bolesti mentalnog zdravlja. Sama igra i pesma svakako da doprinese boljem mentalnom zdravlju, ne samo među onima koji ih izvode, već i među onima koji gledaju te nastupe – kaže psiholog Slobodan Benđo.

Svetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar obeležava se od 1992. godine jer postoji sve izraženija obaveza da se o ovom problemu govori i radi na njegovom rešavanju.
Mentalni poremaćaji pogađaju ljude oba pola, svih starosnih uzrasta, iz svih sredina i etničih zajednica.

Čekaju poziv SPC

Od svog osnivanja folkloraši „Benđo Akademije” nastupali su u okviru više multikutralnih festivala u Australijskoj zajednici i Kini. I pored toga, kažu nam, još uvek čekaju na poziv da nastupaju na nekoj od manifestacija pod okriljem srpske crkve u Melburnu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime