Kosovo online
Vjosa Osmani

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za švajcarski list “Noje Cirher Cajtung” rekla je da Beograd mora da prihvati realnost i da “suverenitet Kosova” ne može da bude jedna od tema na pregovaračkom stolu u procesu dijaloga Srbije i Kosova, prenosi Ljajmi.

Osmani je rekla i da koalicioni sporazum sa Pokretom Samoopredeljenje predviđa da neće biti promena granica, kao ni ustavnih promena, a koje bi bile neophodne za “projekat” ujedinjenja Kosova i Albanije.

– Dogovorili smo se oko prioriteta. Na Kosovu i dalje ima mesta koja nemaju ni vodu za piće niti struju. To je naš fokus. Što se tiče Beograda, reč je o priznavanju realnosti. Za pregovaračkim stolom ima mnogo toga da se razgovara, ali sigurno se neće razgovarati o suverenitetu Kosova – zaključila je Osmani.

Kada je reč o nedavno održanim kosovskim izborima, Osmani je rekla da su građani Kosova bili željni promena.

– Predstavljam sliku velike većine kosovskog stanovništva – posebno mladog stanovništva. Očekivanja mladog stanovništva su velika, kao i izazovi. Po prvi put se čuo poziv naroda, to nije samo poziv, već je to vapaj za promenom – rekla je Osmani.

Kako je napomenula nova vlada treba da pruži rad i pravdu.

– Ljudi na Kosovu su veoma strpljivi, daju vam šansu, i ne bismo smeli da ih razočaramo. Naravno, ne mogu svi problemi da se reše preko noći, ali sada postoji nova perspektiva za Kosovo. Želim da pružim dobar primer i, pre svega, da uvedem duh meritokratije. To se nikada pre nije dogodilo na Kosovu – rekla je Osmani.

Izrazila je nadu i da će Švajcarska pružiti podršku Kosovu u viznoj liberalizaciji.

Švajcarski list navodi i da su Kosovo i Švajcarska imali najlošije odnose kada je prekinut sporazum o socijalnom osiguranju (švajcarska strana 2010. godine).

Naime, Švajcarska nije isplaćivala penziju građanima sa Kosova između 2010. i 2019. godine, a sindikati i Socijaldemokratska partija istakli su se kao zagovornici interesa građana Kosova, navodi list.

List navodi i da je Pokret Samoopredeljenje izuzetno popularan među mladim Švajcarcima kosovskog porekla, kao i da su mnoge Kurtijeve pristalice takođe članovi Socijaldemokratske partije u Švajcarskoj.

Na pitanje da li predstavlja “korekciju” Kurtijeve levičarske politike, Osmani je rekla da se drže dve različite političke ideologije.

– Ali, Kurti se preselio u centar i on je socijaldemokrata. Uspeli smo da razvijemo zajednički program koji uključuje pozicije levog i desnog centra. Kosovski problemi nisu ideološki. Ako želimo da se borimo protiv korumpiranog sistema, onda nijedna ideologija ne bi trebalo da nas deli. Ovo će nas takođe održati na okupu – rekla je Osmani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here