Beograd dokusurio Srbe na Kosmetu

0

Miroslav Šolević

– Srbi na Kosovu su najugroženiji entitet u Evropi, možda i na planeti. NATO okupacijom je taj ugroženi entitet samo dodatno raspolućen. Danas oko 130.000 Srba i dalje živi na Kosmetu, a 224.000 je prognano.

 

Nažalost, naše dokusurivanje kao subjekta izvršile su beogradske stranke tako što su strančarenjem razbilepostojeće jedinstvo opstalih na Kosovu i Metohiji, a donekle i prognanih iz pokrajine, koji su sada u Srbiji.

 

Tako su Srbi prestali da budu značajan politički faktor i s njima se poigrava svako i koliko hoće. Zbog svega toga jedna velika grupa viđenijih pripadnika Srba sa i na Kosmetu već tri godine razmišlja ozbiljno i konsultuje se šta i kako treba uraditi da bi se nešto učinilo na poboljšanju života.

Da li ste pronašli rešenje?
– Polazeći od toga da smo sada, nažalost, razbijeni u dve celine – na jednoj strani opstali, koji žive u uslovima okupacije, a na drugoj strani prognani, najviše u Srbiji i Crnoj Gori, ali i širom sveta, odlučili smo da objedinimo i jedne i druge. Jedino tako možemo opet da postanemo ozbiljan politički subjekat i zato smo osnovali organizaciju "Opstanak" koja se bori za poboljšanje uslova života svih opstalih Srba u pokrajini, ali i organizaciju "Povratak" s osnovnim ciljem stvaranja uslova za održiv povratak na Kosovo svih prognanih koji to žele.

Koji će biti vaši prioriteti?
– Moramo da ostvarimo četiri velika cilja. "Opstanak" i "Povratak" ništa ne mogu bez države Srbije i zajedništvo je prvi cilj. Zatim, ogromna većina Albanaca i privremene institucije u Prištini nikada više neće prihvatiti da žive u državi Srbiji, a ogromna većina Srba i država Srbija neće prihvatiti da Kosovo bude nezavisno. Između ta dva žestoko suprotstavljena stava treba da žive opstali Srbi, povratnici i Albanci.

 

A kako da žive bolje ako tu ne dođe do nekih dogovora i saradnje, što će biti naš drugi cilj. Treći cilj je obavezno povezivanje međunarodne zajednice, Beograda i Prištine jer na Kosovu i Metohiji danas ništa ne može da se uradi, a pogotovu je nezamisliv povratak prognanih, bez ova tri politička činioca.

 

Na kraju, bez jedinstvenog stava parlamentarnih stranaka u Srbiji, bez njihovog moratorijuma na političko delovanje među Srbima na KiM ne može se formirati i održati jedinstvo, bez kojeg nema ni borbe za bolje uslove. Stvaranje tog jedinstva bio bi četvrti cilj.

 

U aprilu formiranje Pokreta za KiM

 

Kako ćete uskladiti rad "Opstanka" i "Povratka"?
– Radi jedinstvenog delovanja "Opstanka" i "Povratka", krajem aprila formiraćemo Pokret za Kosovo i Metohiju koji će objedinjavati delovanje obe ove organizacije.

Ko će biti na čelu Pokreta za Kosovo i Metohiju?
– O tom-potom. Ja sam, ali zaista bez ikakvih pretenzija na liderstvo, izabran za koordinatora pokreta, a sve će se već detaljnije znati najviše za mesec dana.

Kako mislite da će se sve ostvariti?
– Mora se hitno napraviti razdvajanje između stvarnog i deklarativnog, i da svi koji makar i minimalno mogu da pomognu urade to što mogu. To će za početak biti dovoljno. Već posle toga mogu se stvoriti pravi uslovi i za naše delovanje, ali i za bolji život Srba na Kosmetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here