Tanjug

Srpska prestonica biće domaćin EuroPrajda 2022. U konkurenciji sa Barselonom, Lisabonom i Dablinom, koji su se takođe prijavili za organizaciju, Beograd je ubedljivo pobedio i tako postao prvi grad domaćin ove manifestacije van evropskog ekonomskog prostora.

Za to da prestonica EuroPrajda 2022. bude glavni grad Srbije glasalo je čak 71 odsto delegata iz svih zemalja članica Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA).

– Verujemo da će EuroPrajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će EuroPrajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda – izjavio je ovim povodom član organizacionog odbora Beograd Prajda i direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders Goran Miletić.

Podrška premijerke

Vest da će Beograd Prajd biti organizator evropske manifestacije EuroPrajd 2022. došla je samo nedelju dana nakon uspešno organizovane parade ponosa u srpskoj prestonici. I kao što se moglo očekivati, najava je izazvala sasvim oprečne reakcije – od ushićenja do osude.

Sveštenik Nenad Ilić, poznat po aktivnostima na društvenim mrežama, pita se ko može u ime Beograda da ga uključi u takmičenje za titulu grada domaćina Euro prajda 2022. godine, odnosno “čija pamet je porodila ovaj projekat blago rečeno neumesan za naše trenutno sveukupno stanje”.

“Da li je to neka zasebna inicijativa koja tek treba da se potvrdi ili je to sve već zvanično? Ili se možda radi samo o nekom novom sociološkom testu?”, pita se starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu.

Iza kandidature stoje Beograd Prajd, ali i srpska vlada. Naime, uz apliciranje za domaćinstvo EuroPrajda 2022, osim programa i ciljeva priloženo je i pismo predsednice Vlade Srbije u kojima ona lično podržava kandidaturu srpske prestonice.

“Kao predsednik Vlade Srbije, ovim odobravam želju Belgrade Pride da bude domaćin EuroPride 2022. godine. Ovom podrškom želim da istaknem borbu Vlade protiv diskriminacije i potvrdim naš cilj stvaranja boljeg društva koje će omogućiti veću jednakost svima. Čelnici Vlade su posvećeni omogućavanju ljudskih prava svim građanima i obećavamo da ćemo pomoći organizatorima Beograd Prajda u obezbeđivanju bezbednog i uspešnog EuroPrajda u Beogradu 2022”, stoji u pismu Ane Brnabić, prve predsednice Vlade Srbije, koja je javno deklarisana kao pripadnik LGBT populacije.

Ko su sponzori

S obzirom na to da u svojoj aplikaciji Beograd Prajd nije izneo javno finansijsku konstrukciju, ostaje otvoreno pitanje da li će EuroPrajd 2022. biti finansiran od državnih para?

– Pošto je Vlada Srbije dala preporuke za ovaj događaj, negde mi se čini da će Vlada dati i novac – kaže za “Vesti” gej aktivista Predrag Azdejković.

Ukoliko bi država podržala finansijski događaj, premijerka bi mogla da se iskupi i odbrani od kritika LGBT organizacije što njena Vlada nije napravila iskorak u donošenju zakona o registrovanim partnerstvima.

Za razliku od drugih gradova kandidata, beogradski nije javno predočio ko će mu biti sponzori. Azdejković se i lično obratio EPOA gde mu je rečeno da su srpski organizatori zamolili da se ti podaci ne objavljuju kako ne bi bili zloupotrebljeni od desničarskih krugova i medija.

– Kao da u suprotnom neće, naročito ako će novac doći iz državnih izvora. Biće iste reakcije kao za Marinu Abramović i novac koji je potrošen za njenu izložbu. Svi ostali gradovi su javno objavili svoje budžete za ovaj događaj i on se kretao od pola do milion evra. I Beograd će morati da isprati događaj u tom iznosu, a odakle taj novac, to Beograd Prajd neće da kaže – konstatuje Azdejković, koji razmišlja o tome da zahteva ovu informaciju, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Dok je ove vlasti, nema rizika

Predrag Azdejković smatra da ne postoji bezbednosni rizik za EuroPrajd 2022. u Beogradu.

– Reći ću nešto što nije popularno, ako ostane ova vlast nema šta da brinemo za bezbednost. Ali ako dođe čika Đitler sa Boškićem, onda ćemo da se pitamo da li će biti bilo kakve parade – kaže Azdejković.

Nakon 2001. i 2010. godine kada su tadašnja dve parade prošle u senci nasilja, tri su iz bezbednosnih razloga zabranjene (2011, 2012, 2013). Od 2014. gej parade u Beogradu održavaju se bez incidenata.

POKS: Ugledajmo se na Putina

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži od vlasti u Srbiji da se ugleda na ruskog predsednika i u narednih 100 godina zabrani parade.

“Nametanje Beogradu uloge centra Evrope u paradi srama 2022, još je jedan šamar Srbiji upućen od strane EU i novo poniženje. Ovaj događaj je atak na celokupno naše društvo jer ima za cilj razaranje tradicionalnih i porodičnih vrednosti koje su nam potrebnije nego ikada”, saopštio je POKS.

– Njihova paradiranja su se pretvorila u agresivno vređanje verskih i nacionalnih osećanja većinskog stanovništva. Srbija kao reakciju na to treba da usvoji zakon koji je predsednik Rusije Vladimir Putin inicirao, a to je da se na 100 godina zabrane ovakve manifestacije – izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Dobro za turizam

Finansijska korist za srpsku prestonicu je nesporna. Riga, glavni grad Letonije, bila je 2015. domaćin EuroPrajda. Baltička državica, koja takođe nije turistička Meka, ugostila je tada između 10.000-15.000 učesnika parade. To sa sobom donosi troškove za avio-karte, hotelski smeštaj, restoranski promet, kupovinu u lokalnim prodavnicama i na kraju najbolji usmeni marketing, ukoliko se Beograd pokaže dobrim domaćinom.