Beograd na korak od NATO?

0
Opasan put: Miroslav Lazanski
 

 

Šta to u praksi konkretno znači za Srbiju koja je zvanično vojno neutralna, "Vesti" su pokušali da saznaju od poznatog vojnog analitičara Miroslava Lazanskog.

– Ništa posebno, to su formalni stepeni saradnje države članice Partnerstva za mir i NATO. IPAP je završni čin u tom stepenovanju i sve preko toga bio bi ulazak u NATO. To vam je sve jedna foliraža, gde vam Amerikanci nude zajedničke vežbe koje njima odgovaraju – razbijanje demonstracija, čuvanje konvoja, zatvora, kampova… Nema tu pravih vojnih vežbi koje bi nešto značile za odbrambene potrebe Srbije – komentariše Lazanski.

Izvršni direktor Atlanskog saveta Srbije Milovan Milošević smatra da posle usvajanja IPAP Srbija može da bude zastupljenija u misijama Alijanse.

– Mislim da Srbija do sada nije dobila nijednom poziv da učestvuje ni u jednoj NATO vojnoj operaciji, a posle ovog usvajanja IPAP mislim da mi možemo da dobijemo poziv i za to, ali je drugo pitanje da li ćemo ga dobiti i da li ćemo ga prihvatiti, s obzirom da smo se odlučili za vojnu neutralnost – kaže Milošević.

Lazanski smatra da je zajedničko vežbanje sa NATO snagama u situaciji zaoštravanja odnosa zapadnog vojnog saveza sa Rusima direktan antiruski potez i da svaka država koja nije članica Alijanse a na to pristane, mora biti svesna da će biti meta Rusa.

Dačić zadovoljan

Usvajanje IPAP je prošlo u senci početka srpskog predsedavanja Oebsom koji se desio istog dana – 15. januara, ali srpski šef diplomatije nije propustilo priliku da iskaže svoje zadovoljstvo ovim povodom.
– IPAP kao najviši oblik saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi ima za cilj pružanje pomoći državi partneru u reformi i modernizaciji sistema odbrane i bezbednosti. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i prioriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO – izjavio je Dačić.

– Da sam ministar odbrane, sada kada Srbija predsedava Oebsom i kada je NATO direktno konfrotiran sa Rusijom, ja bih se klonio tih zajedničkih vežbi, jer ništa ne dobijamo, dok smo u bezbednosnom i u političkom smislu samo na gubitku – dodaje Lazanski.

Inače, zemlje članice Partnerstva za mir mogu da učestvuju u vojnim operacijama NATO. To se retko dešavalo, a kada prihvate poziv, onda to bude simbolično, poput austrijskih konvoja kamiona u Avganistanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here