Tanjug
Beograd pod snegom

Prema podacima sajta “Aj-kju er” (IQAir) stanovnici glavnog grada Srbije udišu vazduh koji je ocenjen kao “nezdrav”, dok kvalitet vazduha u Čačku ima ocenu “opasan po zdravlje”.

Osim Beograda, među prvih pet gradova na svetu po zagađenosti su Zagreb i Sarajevo.

U svim beogradskim opštinama prema podacima “Beoeka”, vazduh je označen crvenom bojom kao zagađen. To znači da je nivo PM 2,5 prelazi 55,01 jedinicu.

“Beoeko” navodi da se zbog takvog vazduha zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.

Osetljivim grupama se zato preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Za ostale u populaciji preporučuje se skraćivanje dužine i intenziteta napornih aktivnosti, kao i pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima na otvorenom.

Prema podacima “Aj-kju era” u Čačku je koncentracija zagađujućih čestica PM 2,5 “veoma nezdrava” i, kako se navodi, trenutno (oko 9 časova) 46,9 puta viša od vrednosti koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prema podacima sa tog sajta, koncentracija PM 2,5 je 284 jedinice, dok je u Beogradu 166.

Pored Beograda, na listi najzagađenijih gradova su i Zagreb i Sarajevo. Zagreb je na drugom, a Sarajevo na trećem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here