Beograđanka pokorila Veronu

0

Dobija briljantne kritike: Sanja Anastasija
 

Na stogodišnjicu rođenja svog tvorca, etiopska prinzeca Aida, robinja na egipatskom dvoru, ponovo se našla u ljubavnom trouglu. Dok su u publici kamene veronske arene sedeli muzički geniji Đakomo Pučini i Pjetro Maskanji, pogođena neuzvraćenom ljubavlju, Amneris je ponovo odlučivala o životu i smrti Ramadesa i Aide, rastrzane između ljubavi prema kapetanu egipatske garde i ocu, etopijskom kralju.

Od te noći do danas, "Aida" je simbol najvećeg i najprestižnijeg otvorenog festivala opere na svetu, a za njeno izvođenje svake godine se biraju najblistavije pevačke zvezde. One koje sem fantastičnog glasa imaju magiju da uzburkaju emocije istančanih ljubitelja opere, a da srca Veroneza nateraju da bar na jednu noću mesto, rezervisano za Romea i Juliju, ustupe afričkim ljubavnicima.

 

Nastup sa Domingom

Nižući note, Verdi verovatno nije slutio kakvu će fantastičnu sudbinu imati još jedna od njegovih 30 opera, niti da će njena zvezda biti Beograđanka, mecosopran Sanja Anastasija, koja drugu godinu zaredom pokorila Veronu udahnuvši Amneris novi život.

– Ovo mi je druga sezona po redu da nastupam u Veroni. Prošle godine, za proslavu stogodišnjice festivala bio je moj pravi slatki debi u Veroni. Nešto nezaboravno! Srećna sam da sam i ove godine ponovo na sceni u Areni.

Sanja i te kako ima razloga da bude srećna. Na festivalu Arena di Verona u Italiji nastupale su i nastupaju najveće zvezde svetske operske scene. Sanja peva na sceni koja je bila dom i pista do nezaborava čuvenoj Mariji Kalas, Geni Dimitrovoj, Mariju del

Ovacije u Beogradu

Beogradska publika Sanju je poslednji put čula na Novogodišnjem gala koncertu 2011. godine. Tada je je nastupala sa Željkom Lučićem, Zoranom Todorovićem i Suzanom Šuvaković Savić. Njihov nastup je nagrađen aplauzima i ovacijama.

Monaku, Karlu Bergonciju, Lućanu Pavarotiju.

 

Nastupala su i druga dvojica sjajnih tenora – Hoze Kareras i Plasido Domingo, koji se danas mogu videti i u publici, što je znak velikog poštovanja i prema festivalu i prema kolegama izvođačima. Tek je velika stvar kada scenu podele sa mlađim kolegama. Upravo tu čast je prošle godine imala Sanja, kad je debitovala je u ulozi Fenene, ćerke Nabuka, a kralja Vavilona je dočarao niko drugi do slavni Domingo.

 

Te godine je nastupala u još tri različite produkcije, u "Travijati", "Romeu i Juliji" i "Aidi". Pitanje da li je bila uspešna je suvišno. Ove godine ponovo nastupa u Verdijevim operama "Aida" i "Bal pod maskama", ali i u naslovnoj ulozi opere Žorža Bizea – Karmen.

– Teško mi je da izdvojim samo jednu predstavu. Svako izvođenje je na svoj način posebno. Pošto pričamo o Veroni, evo odavde bih možda izdvojila jednu posebnu predstavu. To je bila predivna klasična postavka opere "Aida" koja je za stoti rođendan premijerno obnovljena. Imala sam čast da u toj klasičnoj, istorijskoj verziji nastupim prošle godine i tom predstavom zatvorim festival. Bilo je to nezaboravno i neopisivo iskustvo. Ogromna scena, otvoreno nebo, blagi povetarac, prepuno gledalište, sjajan dirigent, orkestar i kolege pevači pomogli su mi da dam sve od sebe, svoje najbolje, i tako zapamtim ovu predstavu.

 

Ove godine su na programu dve postavke opere "Aida". Jedna je moderna u savremenoj režiji, a druga klasična, istorijska koja je pravi spektakl za oko. Nastupila sam u obe postavke. Mogu reći da, iako je muzika uvek ista, mnogo lepši osećaj sam imala u klasičnoj postavci, gde pored lepih kostima i scenografije, nastupa balet i više od 250 statista – priča Sanja.

Obišla planetu

Sanja Anastasija je završila je Muzičku akademiju u Gracu, gde je i počela svoju opersku karijeru. Učestvovala je na mnogo međunarodnih festivala: u Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Makedoniji i Japanu. Nastupala je na pozorišnim daskama nacionalnih teatara u Ahenu, Bazelu, Salcburgu, Cirihu, Pragu, Košicama, Sarajevu… oživljavajući likove iz muzičkih bravura Šuberta, Šumana, Rahmanjinova, Prokofjeva, Malera, Mocarta, Betovena, Bruknera, Verdija i mnogih drugih.

 

Razgrabljene karte

Rimski amfitetar u Veroni sagrađen je 30. godine novog veka, i danas je upotrebi za najprestižniji međunarodni operski festival. Ove godine počeo je 20. juna i traje do 7. septembra, sa 54 izvođenja šest opera. Karte su uglavnom napred rasprodate.
– Festival u Veroni je najveći festival klasične muzike na otvorenom na svetu. Gladijatorska Arena u Veroni koja se koristi za ovu priliku kao pozornica prvi put je otvorila svoja vrata kao operska kuća 1913. godine. Kapacitet gledališta je oko 20.000 gledalaca, ali se iz bezbednosnih razloga sada dozvoljava ulaz najviše 17.000 gledalaca – priča Sanja Anastasija.

 

– Do sada sam nastupala u većini zemalja u Evropi, Južnoafričkoj Republici i Japanu. Moje omiljene uloge su Amneris, Ulrika, zatim Karmen i Santuca. Italijanski repertoar mi je bliži, mada me privlači i nemački. Volim uloge koje me ispunjavaju kako muzički, glasovno, tako i scenski, gde mogu da se potpuno uživim i pružim kompletan lik.
Tako su je talenat i naporan rad plasirali na italijansku, najzahtevniju scenu, gde je standard publike daleko iznad prosečnog.

– Italija je kolevka operske umetnosti i umetnosti uopšte. Ovde nastupati nije sve jedno, ali, kad se uspe, onda je osećaj fantastičan. Nezaboravno iskustvo je aplauz u Areni. Mešavina uzvika bravo, uz zvuke kiše, prosto vam natera suze na oči. Ukus publike i kritike je istančan, dobro se poznaje muzička literatura, operske arije, ansambli i horske numere su zapravo kao kod nas narodna pesma, svima je poznato. Postoji, tako reći, urođena tradicija i ukus. Kritičari su detaljni i strogi u svojim komentarima – priča Sanja.
Izvesno je da je ova Beograđanka na putu uspeha njenih prethodnica od kojih zastaje dan. Nastupi u Veroni naišli su samo na pozitivnu kritiku kritiku i na izuzetan prijem kod publike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here